Digitala gudstjänster under advent i coronatider

Vanligtvis är första advent en av de dagar då flest personer tar sig till kyrkan. I år är det max åtta personer som gäller, men kyrkorna använder sig av alternativa lösningar för att nå ut med gudstjänsterna.

ANNONS
LocationHalland||

De nya restriktionerna med ett maxtak på åtta personer gör det omöjligt för allmänheten att fira advent i kyrkan. Åtminstone rent fysiskt.

– Vi spelar musik, predikar och förbereder rummet som vanligt, så får man följa det hemifrån via vår Facebooksida, säger Rebecca Kullenberg, präst i Varbergs församling.

Under söndagen höll kyrkan i Varberg öppet i ett par timmar utan någon pågående gudstjänst, för att de som ville skulle kunna besöka kyrkan utan risk för trängsel.

Inga fysiska gudstjänster under hela december

Även församlingen i Falkenberg höll kyrkan öppen under söndagen utan gudstjänst, och visade en förinspelad gudstjänst på sin hemsida och i sina sociala medier.

ANNONS

– Det känns jättekonstigt, men det är inte mycket man kan göra. Som det ser ut i nuläget kommer vi ha digitala gudstjänster i alla fall till 10 januari, säger Markus Leandersson, präst i Falkenbergs församling.

Markus Leandersson tycker att det har fungerat bra med digitala gudstjänster, men märker att många saknar den fysiska kontakten.

– Inte minst nu i advent och juletid. Ensamheten blir jättestor, säger han.

En av dem som valde att ta sig till kyrkan i Falkenberg under första advent var Caroline Thies. Hon tycker att de digitala gudstjänsterna har varit bra, men saknar att vara på plats i kyrkan.

– De gör det väldigt fint, men det är ändå en helt annan sak än att sitta här. Det är väldigt synd att man inte kunde bibehålla 50 personer som gräns, säger hon.

LÄS MER:Svenska kyrkan ställer om för att nå ut i kristid

LÄS MER:Skänker mat till fattiga familjer: ”Fler utsatta i år”

ANNONS