Skänker mat till fattiga familjer: ”Fler utsatta i år”

Under lördagen samlade Svenska kyrkan i Falkenberg in matkassar till familjer i behov av extra stöd.
– Många känner stress över att inte kunna ge sina barn en bra jul, säger diakonen Eva Ånhammar.

ANNONS
|

Omkring 600 barn i Falkenberg räknas som fattiga, enligt Rädda Barnens definition. Definitionen innebär att ett barn begränsas så mycket av sin familjs ekonomi att det blir mindre delaktigt i samhället.

Svenska kyrkans familjediakoni samlade under lördagsförmiddagen in matkassar till familjer i Falkenberg som inte klarar av julen ekonomiskt.

– Det är fler som är utsatta nu i år på grund av pandemin. Många ensamstående föräldrar med timanställningar som inte kan jobba eftersom någon i familjen är sjuk. Vi har märkt ett större behov av hjälp under den här hösten, säger Miriam Åkerblad, socionom inom familjediakonin.

”Många har varit hjälpsamma”

Eva Ånhammar, psykolog och diakon i Falkenberg, säger att många varit hjälpsamma och bidragit sedan diakonin började påtala problemet.

ANNONS

– Det gäller för oss att göra det här för att samhällets osynliga röster ska bli hörda, det är en av kyrkans främsta uppgifter, säger hon.

Eftersom många väljer att inte ge sig ut bland folk under pandemin har diakonin möjliggjort att swisha ett bidrag, som kyrkan i sin tur köper matkassar till familjerna för.

Två som valde att bidra med swish var systrarna Lisbet Stålberg och Kersti Berntsson.

– Nu när man inte kan gå till kyrkan och ge kollekt i advent är det bra att kunna göra på det här viset, säger systrarna.

LÄS MER:Fattiga familjer får det ännu svårare under sommaren

LÄS MER:Falkenbergarna skänkte 100 matkassar

ANNONS