Beslut i regionen: Hemtjänsttagare får åka gratis till vaccinationen

Region Halland har fattat beslut om att hemtjänsttagare ska få gratis sjukresor till vårdcentralen när de ska vaccinera sig mot covid-19. Beslutet togs under måndagen.

ANNONS
|

Som HN tidigare berättat ska personer med hemtjänst (som inte har hemsjukvård) ta sig till en vårdcentral för att bli vaccinerade mot covid-19. Under gårdagen beslutade regionen (genom ett ordförandebeslut) att sjukresorna till vårdcentralen ska vara avgiftsfria.

– Det ska inte vara en kostnadsfråga för dem som har svårt att ta sig på egen hand till vaccinationen, säger Helene Andersson (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen, som var den som fattade beslutet i ordförande Mikaela Valterssons frånvaro.

Det har tidigare funnits en uppfattning om att vaccinet från Pfizer/Biontech inte lämpar sig för transporter och att det därför inte kan användas för vaccinationer i hemmet. Men den uppfattningen har ändrats de senaste dagarna.

ANNONS

– Det har kommit nya riktlinjer i dag om möjligheterna att transportera vaccinet. Den som kan ta sig till vårdcentralen ska göra det och får då resan gratis. För den som ändå inte kan ta sig till vårdcentralen kommer möjligheten finnas att bli vaccinerad i hemmet, säger Helene Andersson.

De avgiftsfria resorna omfattar förutom hemtjänsttagare (utan hemsjukvård) även personer med LSS-insatser som inte bor på LSS-boende.

Kostnaden för att bjuda på resorna uppskattas till maximalt fem miljoner kronor och enligt beslutsunderlaget täcks detta av statsbidrag.

ANNONS