Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vaccinet kan transporteras och att patienter med hemsjukvård därmed kan vaccineras i hemmet”, säger kommunens kommunikatör Anna Beuerman. Bild: Johan Nilsson/TT
”Vaccinet kan transporteras och att patienter med hemsjukvård därmed kan vaccineras i hemmet”, säger kommunens kommunikatör Anna Beuerman. Bild: Johan Nilsson/TT

Plötslig vändning om vaccinering i hemmet

Personer med hemsjukvård kommer visst att kunna vaccineras i hemmet med vaccinet från Pfizer Biontech. Det beskedet ger Varbergs kommun till HN sent på måndagseftermiddagen.

Personer med hemsjukvård kommer, i motsats till vad som tidigare sagts, kunna vaccineras i sina hem med vaccinet från Pfizer/Biontech. Det beskedet ger Varbergs kommun sent på måndagseftermiddagen.

– Vi har haft ett möte med regionen på eftermiddagen och de gör nu tolkningen att vaccinet kan transporteras och att patienter med hemsjukvård därmed kan vaccineras i hemmet, säger kommunens kommunikatör Anna Beuerman.

Tidigare har det gjorts gällande att vaccintypen varit för känslig för att transportera och att vaccinering i hemmet därför skulle kunna genomföras först senare, med andra vaccintyper. Men detta gäller alltså inte längre.

Vaccineringen av personerna med hemsjukvård kommer nu dessutom kunna inledas inom kort.

– Regionen har ju dessutom, som HN rapporterat, beslutat att inte i så omfattande utsträckning lagerhålla vaccindoser för andra vaccinationstillfället. Det innebär att vi nu har fler vaccindoser som vi kan använda, säger Beuerman.

För personer med hemtjänst gäller fortfarande beskedet att dessa ska ta sig till Neptunuskliniken för att vaccineras.

Regionen kommenterar:

”Halland håller på att se över en lösning på hur vaccinet kan transporteras. Om man transportmässigt inte kan ta sig till vårdcentral kan man använda färdtjänst och eventuellt andra erbjudanden som kan komma. Vi håller på att se över möjlighet att vaccinera i hemmet om man av fysiska skäl omöjligt kan ta sig till vårdcentral trots transporthjälp.”, skriver Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Steier i ett mail till HN på måndagseftermiddagen.

LÄS MER: Region Halland slutar spara dubbla vaccindoser

LÄS MER: I morgon åker hon ut med första vaccinsprutan