Den styrande majoriteten och oppositionen i BUN är onese om privata aktörers ansökningar om utökning i skolorna.
Den styrande majoriteten och oppositionen i BUN är onese om privata aktörers ansökningar om utökning i skolorna. Bild: Jennifer Last/montage

Privata skolor i Falkenberg vill utöka – nämnden oenig

Flera privata skolor i Falkenberg vill satsa på utökning. Partierna var inte eniga i nämnden när remisserna skulle lämnas till Skolinspektionen.

ANNONS
|

Flera privata skolaktörer vill utöka. Drottning Blankas gymnasium vill erbjuda samhällsprogrammet i Falkenberg. Samtidigt vill Thoren business school och Praktiska i Halmstad utöka med naturprogrammet respektive barn- och fritidsprogrammet. När partierna i barn- och utbildningsnämnden (BUN) skulle lämna synpunkter till Skolinspektionen blev det debatt mellan den styrande majoriteten (Framtid Falkenberg) och oppositionen.

– Det kan få stora negativa konsekvenser, säger Peter Dygården (S), ordförande i BUN, och fortsätter:

– Elevunderlaget är inte så stort, framför allt inte i vår kommun. Vi har fler utbildningsplatser i Halland än vi har elever till. Det finns en risk för små klasser och vi får svårare att få ihop ekonomin om klasserna minskar.

ANNONS

Oppositionen: ”Mångfald är bra”

Oppositionen, bestående av Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna, höll inte med. Att de privata aktörerna vill utöka sitt utbud påverkar inte kommunens verksamheter, menar de.

– Vi har grundinställningen att det är bra och stimulerande för eleverna att det finns olika alternativ att välja på. Mångfald är bra när det gäller gymnasieutbildningar, säger Tore Holmefalk (C), 2:a vice ordförande i BUN.

Samtidigt vill Falkskolan starta en högstadieskola på Bacchus, med plats för totalt 225 elever. Även i den frågan var politikerna oense.

– När det kommer en friskola och etablerar sig kan de plocka elever överallt medan vi har upptagningsområden. Försvinner det några elever i varje klass runt om, skapar det ekonomiska konsekvenser för kommunala skolor, säger Dygården.

Beslut tas av Skolinspektionen

Oppositionen delar inte Framtid Falkenbergs syn på saken och ville lämna skolans ansökan utan kommentarer.

– I den delen av kommunen, i centralorten, vet vi att befolkningen växer kraftigt och vi har en stor tillväxt av elever. Någon kommer att behöva utöka kapaciteten. Det kan vara kommunen och det kan vara privata aktörer. Från oppositionen ser vi positivt på att det finns alternativ att välja på utöver de kommunala skolorna, säger Holmefalk.

Omröstningen gav sju röster på Framtid Falkenbergs avrådan från utökning och sex röster på oppositionen. Remisserna har skickats tillbaka till Skolinspektionen för beslut.

ANNONS

Läs mer: SD vill pausa estetiska programmet i Falkenberg

Läs mer: Barn- och utbildningsnämndens tidigare underskott stryks

ANNONS