Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Få har sökt in till estetiska programmet på Falkenbergs gymnasieskola. Bild: Ola Folkesson
Få har sökt in till estetiska programmet på Falkenbergs gymnasieskola. Bild: Ola Folkesson

SD vill pausa estetiska programmet i Falkenberg

Om ungdomarna vill bli något inom konstnärskap får de vara beredda att pendla. Det menar Sverigedemokraterna, som vill stryka hela det estetiska programmet i Falkenberg.

Falkenbergs gymnasieskola hade inga sökande till höstens estetiska dansinriktning samt handels- och administrationsprogrammet. Därför tog barn- och utbildningsnämnden beslutet att pausa programmen under sitt senaste sammanträde.

Men Sverigedemokraterna var inte nöjda där. De ville stryka hela den estetiska delen på grund av svalt intresse. Något som röstades ned av samtliga andra partier.

– Det är konstigt att ha den inställningen. Om vi ska lägga ner alla program med få sökande, hur tänker man då kring industri som har få sökande varje år?, säger Peter Dygården (S), ordförande i nämnden.

Estet, med inriktning musik, hade totalt åtta sökande i den första omgången. Sex av dem var i dagsläget behöriga.

– Vissa år blir det svackor i antalet sökande och vi behöver tänka lite mer långsiktigt. Det kostar inte mer att köra estet när de kan samläsa med andra program. Det är en linje vi vill fortsätta satsa på.

Nämndledamot Claes Ljung (SD) menar å andra sidan det kreativa skapandet handlar om att ha andra omkring sig att rådfråga och umgås med.

– Vad ska den lilla klicken göra i Falkenberg när det finns i Halmstad? Har man en vilja att bli någon inom konstnärskap får man vara beredd att pendla. Om du sitter och plinkar på en gitarr i Falkenberg… vem hör det?, säger han och fortsätter:

– Jag förstår inte hur man kunde argumentera mot detta. Motargumentet var att vi har bra lokaler. Det är inte lokaler vi ska utbilda, det är ungdomar.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här