Politiken hittar nya former i pandemin

Pandemin ändrar våra förutsättningar att utföra vårt arbete och även politiken påverkas. Nu kan nämndernas möten bli digitala.

ANNONS
|

Kommunfullmäktige hålls sedan i vårs i Falkhallen där ledamöterna kan sitta på behörigt avstånd från varandra. Ofta är det en reducerad skara som möts, 34 ledamöter istället för 51.

Politikerna i kommunstyrelsen (13 ordinarie ledamöter) har flyttat in i fullmäktigesalen där det finns gott om plats för dem. De ledamöter och tjänstgörande ersättare som tillhört en riskgrupp har kunna delta i mötena på distans, med både ljud och bild.

Ett steg längre

Nu tar nämnderna ett steg längre. När kommunstyrelsens arbetsutskott träffades senast sa man att kommunstyrelsens ledamöter inom kort ska kunna följa mötena digitalt, även om de inte tillhör en riskgrupp. Ordföranden och sekreteraren måste däremot vara på plats. Valfrågor (som görs med sluten omröstning) eller frågor som har sekretess kan inte avgöras på digitala möten.

ANNONS

Kommunstyrelsen ordförande Per Svensson (S) är inte odelat positiv till möjligheten att följa möten via länk.

– Det påverkar diskussionerna och jag är rädd för att de små frågorna inte kommer upp. Deltagarna följer dagordningen och det kan bli svårt att föra en diskussion kring de stora frågorna. Det är därför vi väntat med att införa denna formen för våra möten, säger Per Svensson.

Digital närvaro ska bara vara tillåten under pandemin. När den är över återgår politikerna till sina vanliga platser.

– Detta är inget som har med normalfallet att göra. Det är riktlinjer som är utformade på grund av pandemin. När den är över övergår vi till det normala. Vi ska inte urholka demokratin av bekvämlighetsskäl, säger Georgia Ferris (KD) som är ordförande i kultur- fritid och tekniknämnden.

Alla nämnder väntas följa de nya riktlinjerna för möte på distans.

LÄS MER: Ett snabbt avklarat möte, utan debatt

LÄS MER: Full styrka när fullmäktige samlades

LÄS MER: Dålig ekonomi stoppar höjning av partistöd

LÄS MER: Minimalt fullmäktige summerade 2019

ANNONS