Full styrka när fullmäktige samlades


– En lång debatt om en viktig miljöfråga. Det lovar gott för framtiden, konstaterade fullmäktiges ordförande Jan Dickens (S) när laxen hamnade i fokus.

ANNONS
|

När det var dags för fullmäktiges septembermöte var hela fullmäktige samlat igen. Det innebar att 51 ledamöter var på plats istället för som den senaste tiden 34 ledamöter, på grund av oro för coronasmitta. Dock hölls även tisdagskvällens möte i Falkhallens Blackbox där möjligheten att hålla avstånd är större än i den ordinarie i fullmäktigesalen i stadshuset.

Ökad HBTQ-kompetens bland kommunens anställda

Trygghet på återvinningsstationer, omklädningsrum för cyklister på stationen, ställplatser vid Fegensjön p-hus i stan, partistöd, ökad HBTQ-kompetens bland kommunens anställda, med mera stod på dagordningen. En av frågorna som väckte politikernas debattlust handlade om Ätran, laxfisket och skyddsjakt på skarv.

ANNONS

Centerpartisten Stig Agnåker hade lämnat in motion om att kommunen borde genomför muddring och restaurering för att skapa nya ståndsplatser för lax i åfåran i Ätran. Dessutom ville han ha skyddsjakt på skarv. Agnåker refererade till information från Turistföreningen från 1976 där laxfisket i Ätran prisades. Sedan dess har laxbeståndet minskat menade Agnåker. Anledningen skulle vara att en årlig rensning av Ätran inte görs.

Alla ledamöter höll med om att laxen är viktig för kommunen, även om motionen inte fick bifall. Markus Jöngren (MP) konstaterade att motionen främjade laxfiskaren och inte laxen.

Världsunikt område

Shlomo Gavie (C) förklarade att laxfisket är en viktig besöksnäring och kommunen har en anställd enbart för att sköta fisket. ”Men varför göra det halvhjärtat?” frågade han.

Per Svensson (S) yrkade på avslag men förklarade att frågan berör ett område som är världsunikt.

Frågan om skyddsjakt på skarv är inte ett ärende för kommunfullmäktige. Det är länsstyrelsen somfattar beslut om eventuell skyddsjakt. Men att det behövs var många eniga om.

– Det finns 40 000 skarvpar utmed våra kuster. De äter fyra hekto fisk om dagen. Det innebär 10 000 ton om året, förklarade Bo Gustavsson (M).

Släktbaserade kriminella nätverk

Per Svensson (S) lovade att polisen ska bjudas in till kommunstyrelsen möte i november för att prata om släktbaserade kriminella nätverk. Löftet gav han på en fråga från Sara-Lena Bjälkö (SD). ”Det är hela kommunstyrelsens ansvar att ta del av vad som händer och vilka åtgärder som ska vidtas” förklarade Bjälkö.

ANNONS

Läs mer här: Kriminella släktnätverk finns i Falkenberg

Läs mer: Färre fullmäktigeledamöter när coronaoron sprider sig

ANNONS