Parets drömköp förvandlades till en hopplös kamp

När Gustav och Helena Hedelund från Falkenberg hade byggt färdigt sitt hus upptäckte de parkslide i hela trädgården. Drömtillvaron förvandlades till en hopplös kamp. Både mot växten och Falkenbergs kommun.

ANNONS
|

Gustav och Helena Hedelund köpte 2017 en tomt på Astrakanvägen utanför Falkenberg. I maj 2018 stod drömhuset färdigbyggt och paret kunde flytta in.

Men efter några dagar gjorde de en märklig upptäckt i trädgården.

– Det kom upp små skott överallt, vi hade ingen aning om vad det var, minns Gustav Hedelund.

En kontakt på Falkenbergs kommun sa att det var jättebjörnloka. Men när Gustav googlade insåg han att det handlade om parkslide. En aggressiv växt som i princip är omöjlig att bli av med, som kan leta sig in i husgrunder och som kan slå ut all annan växtlighet i närheten.

ANNONS

– Det är klart att vi blev oroliga, hur ska det här sluta?, säger Helena.

Gustav grävde bort parkslide hela sommaren

Det som skulle bli en drömtillvaro förvandlades till en jobbig och kämpig sits för paret. De anlitade en botaniker som avrådde dem från att anlägga en trädgård första året. I stället fick Gustav ägna sig åt att gräva, gräva och åter gräva hela första sommaren för att få bort rötterna. Höggravida Helena kunde bara se på när maken slet.

– Jag fyllde skottkärror och kartonger med rötter. Men en rotbit på fem millimeter kan bli ett nytt skott och bilda en ny planta, säger han.

Det är ingen normal motståndare som Gustav och Helena tampas med.

– Det är en japansk växt som i början växte på vulkansluttningar. Rötterna kan ligga vilande i marken i 20 år. Den blir aggressiv om man gräver av rötterna och då kan den skjuta ut nya skott. Den har också gift som dödar andra växter, säger Gustav som kan det mesta om parkslide numera.

Gustav Hedelund grävde upp parkslide i trädgården.
Gustav Hedelund fick ägna hela sommaren 2018 åt att gräva upp parksliderötter i trädgården. Bild: Privat

De tog kontakt med Falkenbergs kommun som de köpt tomten av. Men kommunen hänvisade till undersökningsplikt och slog ifrån sig ansvaret.

– Vi hävdar att det rör sig om ett dolt fel. Men kommunen har duckat för det här, säger Gustav.

ANNONS

”Förtar en del av glädjen”

Paret Hedelund tycker att Falkenbergs kommun borde tagit ett större ansvar och bidragit till saneringen av parkslide på tomten.

Helena suckar och säger:

– Det är klart att det förtar en del av glädjen. Det var vår livs största investering och så får man känslan att kommunen inte vill kännas vid problemet. Det har varit mycket tystnad från dem, säger hon.

Sista kontakten med Niklas Lidström, mark- och exploateringschef på kommunen, togs i september 2018. Då hade paret fått till ett möte och Niklas Lidström lovade att återkomma med en plan från parkavdelningen när det gällde parkslide.

Men därefter blev det tyst. Gustav och Helena orkade helt enkelt inte kämpa vidare.

– Att ständigt ha detta på agendan och söka kontakt i månader utan resultat blir ganska tröttsamt, säger Gustav.

– Vi har fyra barn och har inte all tid och energi att ligga på om det här, säger Helena.

Niklas Lidström minns mötet med familjen. Han säger att Falkenbergs kommun har tagit ett beslut angående parkslide.

– Kommunen har fått förfrågningar om parkslide på olika ställen. Men då den inte klassas som invasiv art av EU så finns det inte ett tvång att plocka bort den i nuläget. Kommunen har därför tagit en generell inställning att inte arbeta med parkslide, säger han.

ANNONS

Men i det här fallet hävdar familjen att det handlar om ett dolt fel, borde ni inte hjälpt dem?

– Man har alltid en undersökningsplikt när man köper en tomt. Men vill de hävda dolt fel så finns det en formell väg att göra det, säger Niklas Lidström.

Familjen orkade inte dra igång en juridisk process. De har i stället på egen hand lyckats förinta stora delar av växten. Men fortfarande finns områden på gräsmattan som Gustav inte lyckats bemästra. Han använder med jämna mellanrum ett starkt bekämpningsmedel samtidigt som han gräver undan rötter.

– Jag hoppas att ingen annan råkar ut för det här, säger han.

LÄS MER: Länsstyrelsen bekämpar parkslide på försök i halländskt grustag

LÄS MER: Parkslide i trädgården kan påverka fastighetsaffären

ANNONS