Parkslide i trädgården kan påverka fastighetsaffären

Den har så stor växtkraft att den kan ta sig in i ledningar och rör. Den tränger snabbt undan annan växtlighet och den är svår att få bort. Skräckhistorierna om parkslide är många och växten kan komma att påverka fastighetspriserna framöver. Köparen är den som måste ha koll.

ANNONS
|

I England är den som ska sälja sin fastighet tvungen att uppge om det finns parkslide på tomten. Om så är fallet får säljaren räkna med att värdet på huset sjunker och att mäklaren kan avsäga sig säljuppdraget. Det har gått så långt att man börjat prata om ”parkslide-stigma”.

I Sverige är situationen inte alls lika dyster, men diskussionen om den aggressiva växten har vaknat. I Aftonbladet berättade en fastighetsägare i Borlänge nyligen om hur ”mardrömsväxten” tagit sig in i hennes hus.

Köparen har undersökningsplikt

Eftersom det inte finns någon plan för att bekämpa parkslide i Halland – och inte heller något förbud mot att sälja eller plantera växten – är det klokt att vara uppmärksam om man går i husköpartankar. Parkslide i drömhusets trädgård behöver inte stjälpa affären, men man bör veta vad man tar sig an. Speciellt om det en dag ställs krav på att fastighetsägare måste bekämpa växten, som i Storbritannien.

ANNONS

– Det är köparens ansvar att undersöka fastigheten inför ett köp. Den plikten omfattar även trädgården, säger Magnus Bäckström, som är kundvägledare på Mäklarsamfundet dit majoriteten av de svenska mäklarna är anslutna.

Magnus Bäckström, kundvägledare på Mäklarsamfundet.
Magnus Bäckström, kundvägledare på Mäklarsamfundet.

För ett år sedan avgjorde Fastighetsmäklarinspektionen ett ärende som gällde just parkslide.

Saneringskostnaden för parskslide blev två miljoner

En husköpare förstod att växten fanns på tomten först efter det att köpekontraktet hade undertecknats. Saneringen kostade över två miljoner kronor och köparen ansåg att mäklaren borde ha upplyst om växten och riskerna med den. Mäklaren å sin sida uppgav att han aldrig hade hört talas om parkslide eller uttrycket ”invasiva växter”. Det slutade med att ärendet avskrevs av inspektionen eftersom det inte gick att styrka att mäklaren kände till växtens negativa egenskaper. Och eftersom han inte kände till dem kunde han heller inte informera.

Så vad lär oss det här beslutet?

– Det är viktigt att förstå att det inte är mäklarens ansvar att undersöka vilka växter som finns i en trädgård. Mäklaren är inte botaniker. Det är alltid köparen som har undersökningsplikt och känner man sig osäker bör man ta in experthjälp. Det gäller oavsett om det handlar om el, byggnadskonstruktion eller trädgårdsväxter, säger Magnus Bäckström.

Men även säljaren har förstås ett ansvar att informera.

ANNONS

– Om säljaren upplyser köparen om ett fel blir felet känt för köparen. Säljaren har då inget ansvar för felet. Om säljaren känner till något som inte är upptäckbart men kan antas påverka köpet, bör säljaren upplysa köparen om felet för att undvika onödiga och kostsamma tvister, säger Magnus Bäckström.

Guide till mäklarna

Mäklarsamfundet har tagit fram en guide till fastighetsmäklare om parkslide. Den syftar till att göra mäklare uppmärksamma på vad parkslide är och på att frågor om växten kan dyka upp. Magnus Bäckström vill dock poängtera att parkslide inte är den enda växt som kan ställa till problem.

– Det kan de flesta träd och buskar om de växer för nära huset. Så undersök noggrant, det är mitt råd.

Parkslide - prydnadsväxten som blev en mardröm

•Parkslide är en hög, asiatiska växt, som påminner lite om bambu. Den importerades till Sverige som prydnadsväxt och började sedan sprida sig ut i naturen. Antagligen var den inte lika invasiv förr, utan har fått en skjuts på senare år av det varmare klimatet.

•Flera av mardrömsberättelserna om parkslide kommer från England. Där är klimatet mildare än här, vilket tycks ge parkslide ännu större växtkraft. Det finns brittiska exempel på att parkslide har trängt in i hus.

•Här i Sverige känner Naturvårdsverket inte till några sådana historier. ”Rötterna kan möjligen utnyttja redan befintliga sprickor eller skarvar och förvärra dessa. De gör inte hål i solida material som till exempel en väl gjuten betongplatta, asfalt eller plaströr”, lugnar Naturvårdsverket i sin information.

•Det finns tyvärr inget snabbt och enkelt sätt att bli av med parkslide. ”Men är man uthållig och fullföljer åtgärderna över tid så lyckas man i regel begränsa plantans tillväxt och spridning”, enligt Naturvårdsverket.

•Tidigare fanns det rekommendationer om att försöka gräva bort växten. Nu avråder Naturvårdsverket bestämt från det. Växten verkar nämligen bli än mer benägen att skjuta nya skott vid rotkapning. Skulle man råka tappa en rotbit av en nagels storlek kan den dessutom ge upphov till en ny planta.

•Något som kan tyckas underligt är att det fortfarande är fullt tillåtet att plantera parkslide. Växtbutikerna får också lov att sälja växten (även om många väljer att inte göra det).

•Efter som det inte finns något odlingsförbud finns det heller ingen skyldighet för markägare eller trädgårdsägare att ta bort parkslide. Det spelar ingen roll om det är kommunen eller en privatperson som äger marken. En granne som känner sig orolig kan alltså inte göra något (utan tillstånd från markägaren) förrän växten tagit sig in i den egna trädgården.

ANNONS