Oklart hur flytten påverkar palliativa avdelningen

Palliativa avdelningen har flyttat verksamheten till Kungsbacka tills vidare. Frågan är hur det här påverkar avdelningens framtid i Falkenberg. Även hörselmottagningen och tolkcentralen har flyttat.

ANNONS
|

På grund av rasrisk tvingades hela den palliativa avdelningen i Falkenberg flytta till Kungsbacka under onsdagen.

Själva flytten av sex patienter ska enligt Madeleine Gustafsson, tillförordnad verksamhetschef på närsjukvården, gått bra.

– Min bild är att det gått jättebra. Verksamhetschefen och personal gjorde ett jättefint jobb. Det var väldigt lugnt och tryggt, säger hon.

Het politisk debatt när det stängdes

Patienterna transporterades till Kungsbacka sjukhus. Även samtlig personal har flyttats över till Kungsbacka för att fortsätta att ta hand om patienterna.

Men frågan är vad som händer med palliativa avdelningen i Falkenberg framöver.

Den har funnits i Falkenberg i sex år, efter två års frånvaro. Stängningen i februari 2013 möttes av stora protester och en het politisk debatt. Efter en genomgripande översyn av hela den palliativa vården i länet, så tog Region Halland beslutet om en nysatsning i Falkenberg.

ANNONS

Finns det risk att palliativa återigen tvingas lägga ned?

– Det här hände i går, det är alldeles för tidigt att svara på det nu. Vi arbetar redan nu för en lösning och förhoppningsvis vet vi mer nästa vecka, säger Madeleine Gustafsson.

Vad händer om det tillkommer nya patienter?

– Tills vidare är det remisstopp till den här enheten. Men som sagt, det jobbas med lösningar.

Tolkcentralen letar nya lokaler

I lokalerna fanns även hörselmottagningen och tolkcentralen. Även de verksamheterna har tvingats flytta.

– Patienterna hänvisas till andra hörselmottagningar som finns i Halmstad, Varberg och Kungsbacka, säger Fanny Petersson, verksamhetschef på hörselmottagningen och tolkcentralen.

Hur många det rör sig om kan inte Fanny Petersson svara på men mottagningen i Falkenberg är den minsta i Halland. De tre anställda på mottagningen kommer tjänstgöra på de andra orterna.

– Det betyder att vi kan få en del väntetider, beroende på prioritet. Men i dag har vi nästan ingen väntetid. Den främsta målgruppen vi har, de över 70 år, har ju varit lite försiktiga på grund av pandemin.

Tolkcentralen har ett tiotal anställda teckenspråkstolkar. Men lokalen bedriver ingen mottagningsverksamhet utan jobbar främst på fältet. Tolkarna gör besök i exempelvis kyrkor och i sjukvården.

– Kontaktvägen till tolkcentralen är den samma. Det kommer att fungera precis som tidigare, det ska man känna sig trygg i.

ANNONS

Däremot kommer tolkcentralen flytta till en annan lokal.

– Vi tittar på vad som finns tillgängligt i länet, men vi har inte fattat något beslut än. Vi gör det i början av nästa vecka, säger Fanny Petersson.

LÄS MER: Kramarnas frånvaro tär på personalen på palliativa

ANNONS