Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Vårdlokaler vid Ätran utrymda på grund av rasrisk

Under onsdagskvällen beslutade regiondirektören Jörgen Preuss att omedelbart utrymma ett antal vårdlokaler vid Ätran i Falkenberg. Anledningen är att det föreligger rasrisk.

Byggnaden ligger på Urmakargatan 2 och inrymmer den palliativa avdelningen (vård i livets slutskede), hörselmottagning och tolkcentral.

Beslutet har störst påverkan på den palliativa avdelningen, skriver Region Halland i sitt pressmeddelande. Där vårdas sex patienter. Patienterna och deras anhöriga har informerats och får erbjudande om att tillfälligt flyttas till sjukhuset i Kungsbacka.

– Alla patienter valde att flytta med till Kungsbacka. De har flyttats dit i kväll tillsammans med personalen och de kommer att vara där tills vidare, säger närsjukvårdens områdeschef Madelaine Gustafsson i en kommentar på onsdagskvällen.

– Allting har gått lugnt till och allt har gått bra, tillägger hon.

Madelaine Gustafsson vill inte uttala sig i frågor som rör själva utrymningen och fastigheten. HN söker därför fortsatt Region Halland i dessa frågor.

Patienter som ska till hörselmottagningen kommer enligt pressmeddelandet att kontaktas och tas emot ”på annan ort”. Tolkcentralen flyttas till Varberg och nås enligt pressmeddelandet på ordinarie sätt.

Nu kommer ytterligare undersökningar att göras av marken. Under 2020 gjordes grundförstärkningar i området på grund av sättningar i marken. Den geotekniska utredning som gjorts i anslutning till detta visar nu att stabiliteten i marken är låg och att det föreligger rasrisk i slänten ned mot Ätran. Utredningen visar också enligt pressmeddelandet på sprickor i fasaden och invändigt i en av byggnaderna.

Enligt utredningen ska risken inte omfatta övriga byggnader i området.

Projektering vidtas enligt pressmeddelandet omgående för att kunna vidta åtgärder.

Texten uppdateras

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här