Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommaren 2018 öppnade Systembolaget sin nya butik i Falkenberg efter flytten från Stortorget. Men etableringen av en systembutik i Ullared 2020 rann ut i sanden och ännu tycks man inte hittat en lämplig plats. Bild: Alma Tallborn
Sommaren 2018 öppnade Systembolaget sin nya butik i Falkenberg efter flytten från Stortorget. Men etableringen av en systembutik i Ullared 2020 rann ut i sanden och ännu tycks man inte hittat en lämplig plats. Bild: Alma Tallborn

Hur blir det med systembolag i Ullared?

Vad hände med Systembolagets beslut om att öppna en butik i Ullared? Åren rullar på men än så länge har man inte kommit till shot i frågan.

Falkenbergs kommun och Gekås har i många år legat på Systembolaget om att man bör öppna en butik i Ullared. Dels för att serva inlandets befolkning, dels för att Sveriges största besöksmål finns där.

Men det dröjde drygt tio år innan det i juni 2018 meddelades att Systembolaget tagit beslut om att etablera en butik i Ullared. Månaden efter kom två representanter från Systembolaget på besök.

Guidades runt i Ullared

Där guidades de runt av dåvarande kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C) och Gekås före detta vd Boris Lennerhov. Man inspekterade tänkbara etableringsplatser och det talades om invigning av en butik 2020. Men så blev det alltså inte.

I november 2019 förklarade Systembolagets presschef Lennart Agén för HN att det gick trögt med att hitta en lämplig plats. Samtidigt meddelade Boris Lennerhov att förslaget om att lägga butiken i Gekås planerade hotellbygge inte var aktuellt längre:

”Vi har tittat på det, men det föll på logistiken. Systembolaget har skrymmande transporter och speciella krav som inte fungerar i den miljön. Det går inte, det förstod vi tidigt.”

Bra dialog

Femton månader senare har Gekås en ny vd och man undrar om han vet något nytt i ärendet.

– Jag har hört samma historia som du beskriver. Att man under tre år jobbat med någon form av lösning. Mig veterligen är inget på gång. Men det är klart att det vore jättebra med en systembutik som komplement för våra kunder, svarar Patrik Levin som tillträdde vid årsskiftet och inte hunnit engagera sig så mycket i just det här ärendet.

Kommunen har också genom åren varit angelägen om att lösa frågan för inlandet.

– Vi ligger på så gott vi kan. Vår personal har en bra dialog med olika fastighetsägare och näringsidkare. Vi vill ha dit en butik så fort som möjligt och försöker få till en lösning. Mer än så kan jag inte säga, förklarar kommunrådet Per Svensson (S).

Letar ännu

HN kontaktar Systembolagets pressavdelning och uppmanas att skicka frågor via mejl. Letar man fortfarande? Har man hittat en plats och när kan det bli aktuellt med ett öppnande i så fall? Eller har man gett upp tankarna på en etablering i Ullared?

Svaret från pressekreterare Sofia Brännborn blir mycket kortfattat:

”Vi söker fortfarande lämplig lokal i Ullared. Inget nytt att rapportera i nuläget.”

Så törstande inlandsbor och shoppingturister får vänta ett tag till på en systembutik.

LÄS MER: Inget Systembolag i nya hotellet i Ullared

LÄS MER: Frågetecken kring systemet i Ullared

LÄS MER: Systembolaget kollar plats i Ullared

LÄS MER: Systembolaget öppnar i Ullared

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här