Fällande dom för obscent skällsord

Det är ett lagbrott att i rättssalen kalla en åklagare för lögnare och dessutom något obscent. En 31-åring från Falkenberg döms till dagsböter för förolämpning.

ANNONS
|

Mannen har en omfattande kriminell bakgrund. Han blev märkbart irriterad vid en häktningsförhandling för ett år sedan, då han reagerade på nytillkomna uppgifter som han tyckte var överdrivna och berörde familjeangelägenheter.

Det var då som han sannolikt kallade åklagaren för ”lögnare” och ”kuksugare”, även om han själv vid senare förhör uppgav att han inte riktigt mindes vad han sa.

Det kan möjligen förbrylla att han för detta nu fälls för brottet förolämpning och ska betala 40 dagsböter à 50 kronor, med tanke på att till exempel grova och sexistiska tillmälen kan yttras på nätet (så kallat näthat) mellan privatpersoner utan att någon ställs till svars.

ANNONS

Att förolämpning så sällan leder till åtal beror på att brottet har ett svagt fäste i lagen. Ofta faller förolämpning inte ens under allmänt åtal. Men om förolämpningen riktas mot någon i dennes myndighetsutövning så är det i regel en åtalbar handling. En myndighetsutövare, som till exempel en åklagare, ska slippa bli okvädad i sitt samhällsuppdrag och därför finns där ett extra lagskydd.

Så därför fälls 31-åringen. Men tingsrätten anser inte att förolämpningen var så grov att den också motiverar ett skadestånd. Han slipper betala ett begärt skadestånd på 5 000 kronor för kränkning av åklagaren.

ANNONS