Henrik Selamis, gatu- och trafikchef på Falkenbergs kommun, med de nya skyltarna.
Henrik Selamis, gatu- och trafikchef på Falkenbergs kommun, med de nya skyltarna. Bild: Håkan Johansson

Det här gäller med de nya p-skivorna

Vid årsskiftet är det dags: Omställningen till p-skiva i Falkenberg. Men frågan är om p-skivorna hinner anlända i tid.

ANNONS
|

Den första motionen till p-skivan lades sommaren 2018. Efter det har det varit otaliga turer fram och tillbaka. Nu blir det verklighet.

– Det har rullat på väldigt fort, säger Henrik Selamis, gatu- och trafikchef på Falkenbergs kommun. Att omställningen ska ske redan den första januari bestämdes bara i slutet på oktober.

LÄS MER: Klart med p-skiva till slut

P-skivorna kommer att vara gratis i början. De kommer att placeras coronasäkert i stadshuskuben dit folk får gå själva och hämta ett exemplar. I första etappen ska det beställas runt 5000 p-skivor och det finns 70 skyltar färdiga att sätta upp. Men när skivorna är klara är osäkert då de inte har beställts än. Henrik Selamis beskriver läget som stressat.

ANNONS

– Parkering är komplext. Det är en stor omställning och en stor utredning. När p-skivorna kommer beror helt på tryckeriet, men förhoppningsvis i början på januari. Det är ju osäkert när det är jul och nyår.

Hur p-skivan kommer att se ut är inte helt färdigt. Anna Liljedah, kommunikationssamordnare på kultur,- fritids- och teknikförvaltningen, sitter i dagarna med en grafiker och ritar upp skisser.

– Vi vill försöka lyfta centrum och ta fram tre alternativ med kända platser i Falkenberg. Förslagen är Tullbron, Argus, Rådhustorget med Rådhuset, men inget är spikat. Då kommer man att kunna välja sin egen favorit, säger Anna Liljedahl.

Skyltarna är färdiga, men frågan är om de nya p-skivorna kommer hinna bli klara till årsskiftet.
Skyltarna är färdiga, men frågan är om de nya p-skivorna kommer hinna bli klara till årsskiftet. Bild: Håkan Johansson

Uppföljningen på p-skivan kommer att ske under nästa höst när rutinerna satt sig berättar Henrik Selamis.

– Beteendemönstret kommer troligen att ändra sig i staden. Söktrafiken, det vill säga bilar som letar parkering i stadskärnan, kommer att öka eftersom parkeringen blir tidsbegränsad.

Den som vill stå längre än två timmar kan inte längre betala sig till det på samma sätt som förut. P-skivan innebär att många kommunala parkeringar i stadskärnan kommer att vara avgiftsfria, men med en tvåtimmarsgräns. Vid brott mot detta kommer betalningsanmärkningarna i regel ligga på 600 kronor.

Det kommer även att finnas några begränsade avgiftsparkeringar med ett längre tidsspann, samt korttidsparkeringar där det bara är tillåtet att stå i 30 minuter. Detta system kommer däremot inte att vara färdigt till årsskiftet, berättar Henrik Selamis.

ANNONS

Viktigt att tänka på med den nya p-skivan:

• Det räcker inte att gå ut och flytta fram klockan på p-skivan efter två timmar, bilen måste aktivt flyttas.

• Det får bara finnas en skiva i fönstret, annars räknas båda som ogiltiga.

• P-skivan måste ligga väl synlig, helst framför ratten.

• Uret på p-skivan skall ställas på nästkommande halvtimma efter parkerad tid. Exempel: om bilen parkerats 14.05 skall uret ställas på 14.30.

LÄS MER: Nu blir det betydligt dyrare att felparkera

LÄS MER: Det blir inget försök med gratisparkering i p-huset

LÄS MER: Anneli Andelén (C): Vi är lite sent ute med P-skiva

LÄS MER: P-skivan kör snart i mål

ANNONS