Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

Klart med p-skiva till slut

Nu är det slutgiltigt klubbat och klart att införa p-skiva i Falkenberg nästa år. Då blir det två timmars gratis parkering i centrum. Vill man stå längre kostar det en slant.

Frågan om att införa p-skiva i Falkenberg har diskuterats i flera år. Förespråkarna menar att det gynnar den hårt drabbade centrumhandeln och ger ett mer levande centrum. Motståndarna menar å sin sida att kommunen går miste om miljoninkomster i uteblivna intäkter.

När Framtid Falkenberg (S, L, KD, MP) ville inför p-skiva på försök sommaren 2019 satte oppositionen (M, C, SD) p för det genom att begära återremiss av ärendet. Då räckte det med en tredjedels majoritet för att driva igenom det.

LÄS MER: Det blir inget försök med gratisparkering i p-huset

Bättre omsättning

Men nu är en handlingsplan för införandet av p-skiva från årsskiftet klar och antagen av kultur-, fritids- och tekniknämnden med röstsiffrorna 6-5. Den här gången kunde oppositionen inte skjuta upp genomförandet.

– Skönt att det äntligen är klubbat. Vi vill ju göra det här för att få en bättre omsättning av trafiken i centrum. Man vill ha ett enkelt system som är lätt att förstå, säger Georgia Ferris (KD) som är ordförande i kultur-, fritids- och tekniknämnden.

Längre parkering kostar

KD och L är de partier som ivrigast förespråkat p-skivans införande. Nu är det alltså fritt fram att stå två timmar på de kommunala gatuparkeringarna i centrum från 1 januari. På korttidsparkeringarna blir det tillåtet att stå 30 minuter (där har tiden varierat tidigare mellan 10 och 30 minuter).

Den som vill stå längre än två timmar kan göra det mot en avgift på samlingsparkeringarna intill Falkhallen, Mötesplats Mölle, vid Stålboms, eller på plan 4 i kommunens p-hus vid Kronan. På de platserna kan man även lösa månadskort som för närvarande kostar 300 kronor.

Framtid Falkenberg har kostnadsberäknat införandet av p-skivan till 3 miljoner. En del intäkter blir det trots allt från de som väljer att stå lite längre eller löser månadskort. Samtidigt räknar man med lite ökade kostnader för övervakning.

Trafiksäkerheten främst

– Erfarenheten från Varberg säger att folk har tendens att slarva när det är gratis. Men det viktigaste med p-övervakning är inte att få in pengar eller bötfälla folk. Viktigast är trafiksäkerheten, säger Georgia Ferris.

Boendekorten påverkas inte av beslutet om p-skivan i nuläget. Däremot kommer man att göra en uppföljning för att se hur parkeringssituationen i centrum påverkas av det här.

I sammanhanget kan påpekas att gratisparkering med p-skiva endast gäller vid de kommunala p-platserna. Det gäller till exempel inte vid vårdcentralen på Lasarettsvägen eller vid tidigare Coophuset på Murarvägen.

LÄS MER: Nu blir det betydligt dyrare att felparkera

LÄS MER: Anneli Andelén (C): Vi är lite sent ute med P-skiva

LÄS MER: P-skivan kör snart i mål

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här