Därför läcker Vesterhavsporten in vatten

Idag tätades fogarna som tros vara orsaken till vattenläckaget på Vesterhavsportens fasad. Men var i byggkedjan felet uppstått är för tidigt att säga enligt platschef Martin Cronholm.

ANNONS
|

Snart kanske de boende i Vesterhavsporten som haft problem med vattenläckage kan andas ut och börja inreda sina uterum. Idag åkte byggherren Peterson och Hansson med lyftkran längs fasaden för att täta små hål i fogarna, som är den nya teorin varför fasden inte står emot regn och vind.

– Vi tror att vattnet tryckt in genom en fog som släppt mellan betongelementen i fasaden. Det kan vara små släpp på två till tre ställen, säger platschef Martin Cronholm och fortsätter;

– Läckaget visar sig i bland annat burspråken men man hittade inga fel i dem. Hålet där vattnet läcker in kan sitta flera meter där ifrån, när betong väl blir blött går vattnet den lättaste vägen och kan flytta sig flera meter i sidled och nedåt.

ANNONS

Regn gynnar felsökningen

Martin Cronholm har gott hopp om att åtgärderna ska lösa problemet då det gett resultat på en av lägenheterna som man tätat en felande fog till förut. Men om det fungerar märks först nästa vecka.

– I jobbsyfte är regn positivt eftersom vi får möjlighet till svar. Läcker det fortfarande in får vi felsöka ingen, det är prio ett att fixa detta.

Om det visar sig att fogarna är problemet kommer Peterson och Hansson att ta fram en plan för hur man ska undvika att samma sak inträffar på husets övriga fasader.

Små fel kan leda till stora problem

Var i byggkedjan felet uppstått tror Martin Cronholm är för tidigt att säga innan man vet exakt vad problemet berodde på. Men han har själv inte varit med om något liknande.

– Inte i denna omfattning. Det är inte ovanligt om det läcker in någonstans, men inte att det berör flera lägenheter.

Ett höghus är mer känsliga än lägre byggnader.

– Ett litet fel som fogsläpp på två centimeter kan leda till något stort, det är små marginaler.

När felet väl är åtgärdat kommer det inte bli några större behov av reparationer på lägenheterna enligt Martin Cronholm. Betongen torkar av sig självt. Plåt som rostas och skadade golvlister kan dock behöva bytas.

ANNONS

I artikeln vi skrev tidigare berättar hyresgästen att det tog lång tid från felanmälan till felsökning, vet du vad det kan bero på?

– Jag blev inblandad för två veckor sedan och kan inte svara på det. I början var vi inne på burspråken och felsökte dem utan att hyresgästerna märkt av det.

Läs mer: Vesterhavsporten tål inte regn

ANNONS