Vesterhavsporten tål inte regn

Det tränger in vatten genom fasaden på det nybyggda höghuset Vesterhavsporten. Hyresgästen Björn Johansson och hans sambo har väntat länge på en lösning: "De frestar på tålamodet"

ANNONS
LocationFalkenberg||

Strax efter inflytt i den splitternya tvårummaren började problemen för Björn Johansson och hans sambo. Burspråket med milslång utsikt över Kattegatt saknar för tillfället helt möblemang. Istället ligger det handdukar och trasor i hörnen. I vardagsrummet bryts den vita väggen av med en gulbrun rand.

– Den 12 maj flyttade vi in, några veckor senare upptäckte vi den första vattenläckan och under helgens regnoväder forsade det in vatten på tre nya ställen.

I slutet av maj gjorde Björn den första anmälan till Riksbyggen, som kommit och tittat på läckagen. Dock dröjde det en månad innan byggherren Peterson och Hansson besökte lägenheten.

ANNONS

– Men det var efter att jag mött dem i trappuppgången och bad dem komma in och titta.

Flera boende har problem

Först igår började en riktigt felsökning av Peterson och Hansson då plåtar och isolering plockades bort från drabbade områden.

– Vid nästa regnoväder ska jag ringa dem så de kan se varifrån läckan kommer. Sedan måste det vara vindstilla för att de ska kunna gå upp med kranen för att åtgärda, säger Björn Johansson.

Det är fler boende längs samma fasad som har problem.

– Jag känner till detta sedan en vecka. Det rör sig om flera lägenheter på samma fasad. Peterson och Hansson felsöker under veckan, de är inte hundra säkra på vad felet är, säger Boris Lennerhov, Vd för Gekås AB som äger fastigheten.

Väntan frestar på tålamodet

Björn Johansson berättar att de, trots branden i april, blev erbjudna att flytta in i lägenheten en månad tidigare än beräknat.

– Vattenläckorna är jättetråkiga, men huset är byggt enligt plan och slutbesiktningen godkänd. Petersson och Hansson har haft ansvar och jag utgår från att allt ska fungera, säger Boris Lennerhov.

Förvaltaren Riksbyggen vill inte kommentera fasadläckaget, men har gått ut men information till de boende i huset om att genast göra en felanmälan om de upptäcker läckage. I skrivelsen framgår att det är lägenhetstyperna 01- 04 som haft problem. Enligt Björn Johansson rör det sig om lägenheterna på våning 6- 13.

ANNONS

– Det frestar på tålamodet, det blir många samtal och mycket spring i lägenheten. Och så ovissheten att inte veta vad som är felet, säger Björn Johansson.

ANNONS