Bokens äldreboende.
Bokens äldreboende. Bild: Håkan Johansson

Brukare bor kvar i drabbade lägenheten

En av de två lägenheter på Bokens äldreboende som drabbats av legionellabakterier är fortfarande bebodd av brukare. Men enligt socialförvaltningen ska det inte innebära någon hälsorisk.

ANNONS
LocationFalkenberg||

UPPDATERING. Artikeln har uppdaterats med ny information kring brukarna och deras lägenheter. 20200806 kl. 08.30.

I juli kom provsvaren som visade att det fanns legionellabakterier i två lägenheter på Bokens äldreboende. Kommunen misstänker nu att bakterien funnits i lägenheterna under en längre tid, eftersom flera personer som bott i en av de aktuella lägenheterna avlidit i lungrelaterade sjukdomar. Trots det är en av de bakteriedrabbade lägenheterna fortfarande bebodd av en brukare på äldreboendet.

– Det innebär inte någon fara. Vi har spolat igenom vattenledningarna med en temperatur som ska slå ut legionellan. Den boende får även duscha i ett annat rum, säger Daniel Johansson på socialförvaltningen i Falkenberg.

ANNONS

Legionellabakterierna uppstår i vatten som ligger kvar i krökar och svängar i ledningen. Daniel Johansson säger att brukarna därför får vara i ett annat rum under de första minuterna efter duschen satts på, ifall det skulle finnas några bakterier.

– Eftersom det är just i de första vattenångorna som legionellan i så fall kan finnas så är det efter några minuters spolning inte längre någon risk.

Innebär det en risk för den anställda som genomför spolningen?

– Det är väldigt osannolikt att en person som inte själv står i duschen skulle bli smittad. För att bli smittad krävs öppna sår som utsätts för vattenångan, och dessutom att vattenångan innehåller bakterier, vilket den inte längre ska göra.

Om en person i boendets personal mot förmodan skulle bli smittad av bakterien är det förmodligen inte allvarligare än att den blir lite krasslig, säger han.

– Det är inte särskilt riskfyllt för en frisk och välmående person, det är ju för gamla och sköra som det kan vara livshotande. Men som sagt, det är väldigt osannolikt.

Kommunen har tagit nya vattenprover för att säkerställa att det inte finns någon legionella kvar i vattenledningarna. Svaren på de nya proverna har ännu inte kommit.

ANNONS
ANNONS