Boken
Boken Bild: Håkan Johansson

Boken kan ha varit drabbad av legionella i över ett år

Det var anställda vid Bokens äldreboende som uppmärksammade att en av lägenheterna på boendet var drabbat av legionella. Detta sedan fem boende i den aktuella lägenheten avlidit sedan 2019.

ANNONS
|

UPPDATERING. Artikeln har ändrats 20200805 kl. 13.30

Hallands Nyheter har tidigare skrivit om att legionella upptäckts i två lägenheter på Bokens äldreboende i Falkenberg. Nu bekräftar Daniel Johansson, tillförordnad socialchef vid Falkenbergs kommun, att de misstänkt legionellasmitta i en av de aktuella lägenheterna en längre tid. Det efter att fem personer som alla bott i en av de smittade lägenheterna har avlidit sedan 2019. Fyra av dem till följd av lungrelaterade besvär.

– Vi kan inte säga säkert att de har varit smittade med legionella men de har avlidit till följd av lunginflammation, säger Daniel Johansson.

ANNONS

Redan vid årsskiftet förde socialförvaltningen diskussioner med fastighetsägaren att det skulle tas prover i rören i den berörda fastigheten. Diskussionerna resulterade dock inte i någon provtagning då, enligt Daniel Johansson. Fastigheten där Bokens äldreboende ligger ägs av Falkenbergs kommun och förvaltas av Fabo. Christian Kylin är vd för Fabo.

– Jag vet att vi genomfört en rad olika åtgärder mot legionella i den aktuella fastigheten. Bland annat har vi spolat rören med varmt vatten för att ta död på bakterier, säger han.

Rutinerna inom kommunen har varit att de tar stickprover på slumpmässigt utvalda lägenheter en gång om året.

– De två lägenheter där vi nu har kunnat bekräfta smitta har inte valts ut i dessa slumpmässiga tester, säger Daniel Johansson

Daniel Johansson säger också att de i framtiden kommer vara mycket mer påstridiga om att provtagning ska ske om de misstänker legionellasmitta på något av deras boenden.

Läs mer: Boken kan behöva lägga om vattenledningar efter legionellafall

ANNONS