Hård press. Sara Alström slog igenom tidigt i tv-serien Rederiet och sedan Vänner och fiender. Men uppmärksamheten blev för mycket. ”Jag blev för sedd och det kändes jobbigt att vara i rampljuset”, säger hon.
Hård press. Sara Alström slog igenom tidigt i tv-serien Rederiet och sedan Vänner och fiender. Men uppmärksamheten blev för mycket. ”Jag blev för sedd och det kändes jobbigt att vara i rampljuset”, säger hon.

Rampljuset passade inte Sara Alström

Som ung skådespelerska fick Sara Alström en överdos av uppmärksamhet och berömmelse. Så hon valde bort kändisskapet och inledde en “bohemisk period” som gav nya insikter. Men även i sitt nya liv har hon nytta av sin skådespelarförmåga.

ANNONS
|

Sara Alström har en blomstrande skådespelarkarriär bakom sig. Redan som elvaåring turnerade hon med musikaler i såväl Sverige som England och hon har spelat i många teateruppsättningar, där- ibland i ”En handelsresandes död” tillsammans med bland andra Thorsten Flinck och Mikael Persbrandt. Under sin 15-åriga karriär blev det också många filmer och tv-serier.

–Jag har fortfarande en stor kärlek till teatern, men som barnskådespelerska gjorde jag aldrig ett medvetet val, jag fortsatte bara. Jag hade ett behov av att leva ut mina känslor.

Som ung var det väldigt viktigt för henne att blir sedd.

–Min mamma insåg det och skrev in mig på Unga Teatern. Så begåvat av henne! säger Sara Alström, på ett kafé i centrala Stockholm, och ger intryck av att vara en öppen, innerlig och sökande person.

ANNONS

Hon blev verkligen sedd. Det var kul när barnen som sett henne i musikalen Pippi Långstrump – starkast i världen undrade om hon verkligen var Pippi.

Hon kunde även hantera sitt stora genombrott i tv-serien Rederiet i mitten av 1990-talet, med uppemot två miljoner tittare varje vecka, eftersom det bara spelades in ett avsnitt i veckan. Men med två avsnitt om dagen i tv-serien Vänner och fiender blev måttet rågat.

–Det vållade en väldigt stor stress hos mig som ung person med höga prestationskrav. Det kändes jobbigt att vara i rampljuset. Jag gillar att sitta på kafé och vara betraktare, men det blev tvärtom – jag blev betittad! Det passade inte mig.

Däromkring tog en ”bohemisk period” vid – ett kringflackande, sökande liv där multibegåvade Sara Alström provade sina vingar i olika roller: regissör av kortfilmer, värdinna på restaurang i New York, statistansvarig och castingassistent i Stockholm, fotoassistent i Paris.

Samtidigt pågick en omvälvande utveckling inombords.

–Jag fick insikt om att jag är en person som bara förmår fokusera på en sak i taget, vilket jag gör till hundra procent. Jag bytte ut teater mot relationer och överfokuserade på dem. Andra delar av livet släppte jag, kanske också mig själv till en viss del.

ANNONS

Men som mamma till en 2,5-årig flicka har hon den bohemiska perioden bakom sig. Livet har fått mer stadga.

–Jag känner mig mer harmonisk nu och har bytt karriär helt. Idag jobbar jag som säljare och allt i allo och jag marknadsför ekologiska hudvårdsprodukter. Med barn behöver jag regelbundna arbetstider och veta att pengarna kommer varje månad. Det roligaste med jobbet är kontakter med människor.

Där har hon nytta av tiden som skådespelerska.

–Jag har nog lättare för att känna in och skapa kontakt med andra människor. I framtiden kan jag tänka mig att ordna event och föreläsningar... Som person skulle jag vilja skapa ett liv där jag har mer energi för att kunna ge behövande medmänniskor mitt stöd, säger Sara Alström.

Fyller: 40 år den 28 oktober.

Gör: Marknadsför ekologiska hudvårdsprodukter.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: ”Ja”.

Så firar hon sin födelsedag: ”Med god mat, avslappning och mina närmaste vänner, det blir ingen jättefest.”

ANNONS