På jobbet. Mats arbetar på Resurscenter i Falkenberg.
På jobbet. Mats arbetar på Resurscenter i Falkenberg.

Mats fann lyckan på nätet

Det var en träff genom en dejtingsajt som fick Mats att flytta de drygt 50 milen från Uppsala ner till Falkenberg. – Jag har inte ångrat en dag, säger han.

ANNONS
|

Den 11 september fyller Mats 60 år, ett datum som han är väl medveten om inte väcker de bästa associationer.

– Inget vidare, säger han och skakar lite bekymrat på huvudet, vid minnet av terrorattacken av World Trade Center i USA.

Själv är han ovanligt glad, orsaken är Anette Sundgren som han träffade via nätet 2011.

– Det var som Amors pilar direkt i hjärtat. Hon kom och hälsade på mig under midsommarhelgen 2011. Maj 2012 flyttade jag till Falkenberg, då hade vi pendlat mellan Falkenberg och Uppsala i nästan ett år.

Mats hade inte så mycket som höll honom kvar. Han är född i Uppsala och hade bott i stan och dess omgivningar i hela sitt liv, men var arbetslös sedan 2005.

ANNONS

– Innan hade jag arbetat på en kemtvätt i 25 år i Uppsala, jag kom in i jobbet genom min mamma. Det var tungt med mycket bärande och lyft och mycket kemikalier. Ändå trivdes jag och blev till och med avdelningsansvarig. Men så lades en del av kemtvätten ner och arbetet blev enformigt. Jag sa upp mig och började på en firma som tillverkade kyl- och fryspaneler.

Efter några år lades firman ner och alla anställda blev uppsagda. September 2005 fick vi gå.

Sedan dess har Mats sökt jobb och deltagit i olika slags arbetsmarknadsprogram.

– Det jobbigaste är nog det ekonomiska. Man får hela tiden tänka på hur man använder pengarna och det går precis jämt upp. Det viktiga är att hålla uppe självförtroendet, det måste bara fungera.

Mats har fyra barn från två tidigare förhållanden. Därefter levde han ensam i många år, men så fick han kontakt med Anette och flyttade till Falkenberg.

– Med jag inte fått någon anställning utan arbetar på Resurscenter Falkenberg med monteringsarbeten. Det är viktigt att ha något att göra, och det är viktigt för den sociala biten. Resurscentrum i Falkenberg är det bästa jag upplevt hittills sen jag blev arbetslös, här är en bra ledning och här är folk från hela världen, deras olika kulturer berikar mig.

ANNONS

Som ung grabb spelade Mats trummor som han, till föräldrarnas inte så fullt så stora glädje, hade fått låna av en kompis. Musikintresset har sedan dess följt honom genom livet, först var det mest hårdrock, numera lyssnar han även på dansband. Men så mycket konserter live blir det inte.

– Vi är två stycken som tycker om att sitta hemma. I sommar har vi varit på friluftsteatern på Vallarna, det räcker så, ler Mats.

Ett annat intresse från ungdomsåren är mopeder. När Mats för drygt 20 år sedan fick syn på systersonens uppställda gulsvarta Rex Comet Cross av årsmodell 1972 bad han att få köpa den. Priset var 500 kronor och sedan dess har den hängt med.

– Det är kul att köra moppe, man känner tvåtaktsröken och är 15 år igen. Jag har varit med i mopedklubbar och har kört mopperally och har fått många vänner. En kompis i Uppsala skulle renovera motor, men fick problem, så den blev kvar i Uppsala. Men till min födelsedag har vi hämtat hem den till Falkenberg.

Lite om Mats Strömberg

  1. Fyller: 60 år 11 september.
  2. Född och uppväxt: Uppsala.
  3. Bor: Falkenberg.
  4. Familj: Sambon Anette och fyra barn och barnbarn.
  5. Gör: Arbetar på Resurscenter i Falkenberg.
  6. Intressen: Veteranmopeder, datorer, musik samt komradio 27mhz
ANNONS