Småkakor - enkla att baka och räcker till många

Att baka småkakor är både enkelt och tidseffektivt. Alla kan baka småkakor och en sats kakdeg räcker ofta till hela släkten. Dagens tre kakrecept består av Pollysnittar, cookies med smaker av vallmofrön och viol samt mumsiga godis- och nötgrottor. Om du inte tänker bjuda hela släkten på småkakor direkt så går det jättebra att lägga dem i frysen.

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Cookies med vallmo och viol.
Cookies med vallmo och viol. Bild: Marie Lind

Cookies med vallmo och viol (35 st)

Ingredienser:

100 g rumstempererat smör

1,5 dl strösocker

0,5 dl farinsocker

0,5 burk sötad kondenserad mjölk

1 msk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

3,75 dl vetemjöl

2 tsk violessens (köps på nätet)

1 msk blå vallmofrön

Gör så här:

1. Rör ihop smör, strösocker och farinsocker krämigt.

2. Tillsätt sötad kondenserad mjölk, vaniljsocker, bikarbonat, viol och vallmo.

3. Arbeta in vetemjöl med handen tills degen går ihop. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Ta fram 2-3 plåtar med bakplåtspapper.

5. Dela degen i 35 lika stora bitar. Forma dem runt och lägg på bakplåtspappret.

ANNONS

6. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna helt.

Mumsiga godis- och nötgrottor.
Mumsiga godis- och nötgrottor. Bild: Marie Lind

Mumsiga godis- och nötgrottor (12 st)

Ingredienser:

Botten:

100 g saltade jordnötter

100 g hasselnötter

1 äggvita

0,5 dl strösocker

Fyllning:

36 st Polly (3 st/kaka, totalt ca 75 g)

6-8 st minimarshmallows/kaka

Topping:

12 st Noblesse

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader över- och undervärme. Ställ ut 12 muffinsformar av aluminium på en plåt (eller använd en muffinsplåt för stabilitet).

2. Botten: Mixa jordnötter och hasselnötter i en hushållsmixer. Mixa så pass länge att det bildas ett nötsmör. (Vispa lite i omgångar och rör runt med en kniv eller sked då och då. När det väl bildas smör så behöver du bara mixa lite till).

3. Blanda nötsmöret med äggvita och strösocker. Fördela smeten i muffinsformarna, tryck ut dem med tummen så att de täcker hela formen (likt ett pajskal).

4. Fyllning: Placera ut Polly och minimarshmallows i formarna.

5. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

6. Ta ut plåten och tryck försiktigt ner en Noblesse i varje form. Låt svalna helt och förvara kakorna i kylskåp.

Pollysnittar.
Pollysnittar. Bild: Marie Lind

Pollysnittar (30-35 st)

Ingredienser:

200 g rumstempererat smör

1,5 dl strösocker

1 dl brun farin strö

ANNONS

2 msk vit sirap

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

100 g Polly

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.

2. Rör ihop smör, strösocker och farinsocker. Tillsätt de torra ingredienser och arbeta ihop en deg med handen.

3. När degen har gått ihop så delar du den i 2 delar. Rulla ut varje del till en längd och lägg dem, med lite mellanrum, på en bakplåtsklädd plåt. Placera ut Polly över längderna och tryck till dem med handen.

4. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.

5. Använd en mjuk kniv (smörkniv) och skär dem på tvären till kakor/snittar strax efter att de kommit ut från ugnen och fortfarande är varma.

6. Låt svalna helt innan du flyttar dem från plåtarna.

LÄS MER:Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok

LÄS MER:Marie Lind är HN:s nya bakskribent – bjuder på egna recept varje vecka

ANNONS