Marie Lind är HN:s nya bakskribent – bjuder på egna recept varje vecka

Hon skapar ett nytt bakverk om dagen, och alltid med en egen twist. Får vi lov att presentera Marie Lind, HN:s nya bakskribent. Varje vecka kommer hon att bjuda på ett gäng recept – och givetvis blir det jultema på premiären.

ANNONS
|

LÄS MER:Sugen på hembakat till jul? Här är Marie Linds egna recept på julbullar, lussekatter och vörtbröd

Fram tills för ett år sedan var Marie Lind från Halmstad som folk är mest: hon bakade till födelsedagar, högtider och fester. Men när dottern Julie skulle ha ettårskalas i februari hände något.

– Små barn ska ju inte äta så mycket socker, så jag funderade på vad jag skulle kunna baka som innehöll mer naturlig sötma, berättar Marie och ger själv svaret:

– Det blev en tårta som jag sötade med banan, och kakor som jag sötade med vaniljpulver. Det blev jättelyckat, och efter det började jag baka regelbundet – sedan i maj varje dag.

Bild: Roger Larsson

Marie började skriva små lappar till sig själv om bakverk hon ville testa, och under våren och sommaren växte receptbanken. I september startade hon sin blogg, Hemmabageriet, och kunde då lägga ut uppemot 80 recept på bakverk och bröd.

ANNONS

Det som sticker ut är att det nästan alltid är recept hon skapat själv, och alltså inte sådant hon hämtat från andra håll.

– Jag har järnkoll på det som finns om bakning, inte minst på sociala medier, och det är väldigt få som enbart jobbar med egna bakverk.

Men vad krävs då för att man ska kunna kalla ett recept för sitt eget?

– Du kan skapa en annan smaksättning, en alternativ form – eller en helt ny bakelse, förklarar Marie och tar några konkreta exempel:

– Julbullarna, som är med på min premiärsida i Hallands Nyheter, är gjorda på en vanlig bulldeg, men jag har gjort en fyllning med hallon och choklad. Det är en kombination som funkar fint i andra sammanhang, men i bullar har jag inte sett den tidigare.

Den gjorde succé, inte minst hos barnen. Så den har jag faktiskt, på begäran, gjort flera gånger.

En annan, och helt egen, kreation är bakelsen som fått namnet Mimmis mintstubbe. Det består av en mandel- och digestivebotten med en kräm med mintchoklad och philadelphiaost på toppen.

– Den gjorde succé, inte minst hos barnen. Så den har jag faktiskt, på begäran, gjort flera gånger. Annars är det sällan jag bakar samma saker, säger Marie som har en panel på ett 20-tal personer – släkt, vänner och grannar – som får testa det hon gör (och som också får en hel del nybakat som familjen inte mäktar med att äta upp själva…).

ANNONS

Dagens bak är en ”helt fantastisk stund”

Det är när alla barnen har kommit iväg till skola och förskola som Marie drar igång sitt dagliga bak – ”en helt fantastisk stund”. Några timmar senare har hon antingen ännu en ”gofika” färdig till den hemvändande familjen, eller så är frysen laddad till helgens söta stunder.

– Vi kan ju inte proppa i oss bakverk hela tiden, konstaterar Marie som också bakar bröd och även där testar sig fram för att hitta egna varianter.

– För ett år sedan hade jag bara vetemjöl i skafferiet, nu har jag femton olika sorters mjöl. Det är så spännande att hitta den perfekta mixen för att få ett riktigt gott matbröd.

Det roligaste är att skapa ett bakverk från grunden

Att Marie helst gör nya saker hela tiden hänger ihop med att passionen ligger i själva skapandet.

– För mig är det roligare att göra ett bakverk från grunden –att vara kreativ, dekorera och sedan fotografera det – än att äta det. Det hänger nog ihop med mitt yrke som grafisk designer, säger Marie som efter nio år som anställd på HMS Networks i Halmstad nyligen startat eget i den grafiska branschen.

– Upptill det vill jag försöka utveckla bakandet till något som på sikt kan ge lite inkomster.

ANNONS
Julbullar med choklad och hallon.
Julbullar med choklad och hallon. Bild: Marie Lind

Efter att ha bakat varje dag i åtta månader har Marie blivit en fena på bakkemi, och numer vet hon intuitivt hur mycket socker hon ska ha till ett visst antal ägg för att smeten till en mjuk kaka ska bli lagom fluffig. Och hon jäser inte längre bulldegen två gånger, som det oftast står i de traditionella recepten.

– Nej, jag bakar ut bullarna direkt när degen är klar, eftersom en ojäst deg är mycket lättare att hantera. Bullarna får i stället jäsa i ungefär två timmar innan jag gräddar dem i ugnen. Det blir hur bra som helst.

Sockerfritt kan vara svårt att få till

Det Marie tycker är svårast är att baka sockerfritt.

– Det är inte helt lätt att få till smakerna utan tillsatt socker eller sötningsmedel. Men banan är som sagt jättebra, och vaniljpulver. Och lyckas jag så blir det kanon, men i de här försöken har jag fått slänga en del…

Om två veckor är det jul, något som Marie ser fram emot.

– Julens alla kryddor är fantastiska för den som tycker om att baka. Du kan göra hur mycket som helst med saffran, nejlika, kanel och kardemumma.

Bild: Roger Larsson

Fakta: Marie Lind

Ålder: 35 år.

Bor: Hus i Söndrum, Halmstad.

Familj: Sambon Henrik Ebeklint, hans döttrar Amanda, tretton år, och Moa, elva, från ett tidigare förhållande, samt de gemensamma barnen Benjamin, fyra, och Julie, snart två.

Gör: Är grafisk designer och jobbade med det i nio år på HMS i Halmstad. Under mammaledigheten med Julie bestämde hon sig dock för att starta eget.

Intressen förutom bakningen: ”Jag tränar mycket. Jag springer och så kör jag en del klasser hemma i vardagsrummet, med yogamatta på golvet och en instruktör i tv:n. Det funkar jättebra.”

Bakbloggar hon själv följer: Frida Skattberg (Fridas bakblogg) och Fredrik Nylén (Fredriks fika).

Gör också gärna: Glass. ”Det är väldigt enkelt och blir väldigt gott. Grunden är att vispa 5 dl grädde och en burk kondenserad söt mjölk med elvisp i cirka 1,5 minut. Sedan smaksätter du – exempelvis hackad dajm eller hallon – och fryser ner glassen i en lämplig form.”

Test som föll väl ut: ”Precis innan jag skulle somna för ett tag sen kom jag på att jag ville göra en nötbar med mörk choklad, som ett hälsosamt energirikt mellanmål. Det resulterade i en mix av hasselnötter, jordnötter, havrekärnor, jordnötssmör och mörk choklad med hög kakaohalt.

Test som inte föll väl ut: ”Jag beställde en päronessens på nätet, tänkte att jag skulle baka drömmar med den smaken. Men när jag satte in kakorna i ugnen luktade det kemikalier i hela huset. Det visade sig att essensen inte tålde att värmas upp.”

Några bakteman som Marie tänker ta upp i HN: ”Sockerfritt, nattjäst bröd, barnkalas, kärlek och baka till frukost. Med mera.”

Följ Marie på: Bloggen hemmabageriet.se och på Instagram @hemmabageriet.se

ANNONS