Packa med ett lite nyttigare mål till picknickmålet

Nu när sommaren nalkas så blir det alltmer lockande att ta med sig fikan utomhus och cykla iväg på en picknick. Och visst blir det mer fika generellt på sommaren? Och visst kan det vara bra med något alternativ till mjölet och det vita sockret? Låt dig inspireras av dessa tre lite nyttigare picknickmål. Alla är dessutom glutenfria och ljuvligt goda!

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Hemmagjorda energibars.
Hemmagjorda energibars. Bild: Marie Lind

Hemmagjorda energibars (10 st)

Ingredienser:

30 g valnötter

30 g sötmandel

35 g (1 dl) havregryn

50 g (ca 0,5 dl) jordnötssmör

100 g mörk choklad med minst 70 % kakao

Sesamfrön till topping

Gör så här:

1. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron. Låt svalna lite.

2. Mixa valnötter och mandel till ett smul. Blanda ihop med havregryn och jordnötssmör. Rör sist i den smälta avsvalnade chokladen.

3. Klicka ut 10 stycken bars på ett bakplåtspapper. Ta hjälp av en sked för att forma dem. Toppa med sesamfrön och låt stelna i kylskåp. Paketera dem sedan en och en i lite smörpapper.

ANNONS

Glutenfria blåbärs- och citronfrallor.
Glutenfria blåbärs- och citronfrallor. Bild: Marie Lind

Glutenfria blåbärs- och citronfrallor (10 st)

Ingredienser:

100 g (knappt 2 dl) frysta blåbär

Zest från 1 liten citron

0,5 dl råsocker

2 tsk bakpulver

200 g grekisk yoghurt

0,5 dl solrosolja

250 g (4 dl = ½ paket) Semper glutenfri grov mix

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme.

2. Rör ihop blåbär, citronzest och råsocker. Blåbären kan vara fortsatt frysta.

3. Häll i resterande ingredienser och blanda tills allt går ihop. Degen kommer nu att vara härligt lila i färgen. Dela degen i 10 bitar och rulla dem till frallor.

4. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna och ät dem med lite smör. Mums!

Nöt- och dadelbollar.
Nöt- och dadelbollar. Bild: Marie Lind

Nöt- och dadelbollar (cirka 20 st)

Ingredienser:

100 g cashewnötter

30 g valnötter

100 g urkärnade färska dadlar

25 g (ca 2,5 dl) puffat rostat ris

2 msk flytande honung

Gör så här:

1. Mixa cashewnötter, valnötter och dadlar i en hushållsmixer. Du kan också använda en stavmixer, men då får du mixa lite i taget.

2. Rör ihop nöt- och dadelblandningen med puffat rostat ris och honung.

ANNONS

3. Rulla små bollar av smeten och ställ in i kylskåp för att “sätta sig”. Färdiga att äta!

LÄS MER:Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok

LÄS MER:Marie Lind är HN:s nya bakskribent – bjuder på egna recept varje vecka

ANNONS