Många bollar. Magnus Bengtsson sysslar med många saker men huvudsyftet är att få unga som gamla att ha roligt och må bra. Sin födelsedag firar han i Rio.
Många bollar. Magnus Bengtsson sysslar med många saker men huvudsyftet är att få unga som gamla att ha roligt och må bra. Sin födelsedag firar han i Rio.

Cirkusläraren Magnus fyller 50 år

ANNONS
|

Vem är du?

–Jag är en glad omtänksam man i mina bästa år (skratt). Nja... i alla fall så tror jag på positivitet som en god kraft som sprider sig som ringar på vattnet. Jag är född i Borås och uppväxt i Svenljunga. Jag har en yngre syster och vi växte upp med våra föräldrar i en villa på Solstigen vid skogen. Som barn tyckte jag om idrott och sport. Jag är uppväxt i en rörlig familj, vi gjorde mycket och var ofta ute i skog och mark.

Du var en av dem som startade upp och drev Lusthuset i Falkenberg. Hur hamnade du där?

ANNONS

–Jag läste till fritidsledare i Västervik och började jobba i Göteborg. När jag fick höra om Lusthuset blev jag mycket intresserad av jobbet som verksamhetsledare. Jag kände att jag verkligen ville ha det. När jag fick jobbet 1990 blev jag mycket glad och lämnade storstadslivet i Göteborg för Falkenberg.

Hur blev det?

–Mycket bra. Jag och fyra andra fick bygga upp verksamheten med hjälp av driftiga ungdomar i Falkenberg. Vi hade allt från teater och poesi och idrott. Vi tog dit artister och olika grupper, bland annat var Lars Winnerbäck där.

Du ledde kurser i tai chi, hur kom du in på det?

–Sport och idrott gav mig inte längre så mycket. Men när jag bodde i Göteborg kom jag i kontakt med det österländska. Jag såg några människor som stod och utförde rörelser i Slottsskogen och jag blev intresserad och kontaktade läraren. Tai chi är en kinesisk rörelsekonst som går ut på att skapa balans i kroppen. Rörelserna är egentligen självförsvar, fast i ett mycket långsamt tempo.

När Lusthuset började avvecklas blev du fritidsledare på Källan i Skogstorp på halvtid, samtidigt som du startade eget. Hur var det?

–Jag började utveckla kurser i tai chi och Qi Gong. Jag var lite nervös hur det skulle gå men efter första annonsen i HN fick jag 47 samtal på min telefonsvarare. Det var i ropet då och det var ett stort sug efter sådana kurser. Efter ett tag började jag även med Yoga och cirkus.

ANNONS

Du är singel, har tiden inte räckt till?

–Haha, Jag har haft några förhållanden, men jag går upp ganska mycket i mina intressen. Det kanske ändrar sig nu när jag fyller 50.

Vad arbetar du med nu?

–Jag driver mitt företag på heltid. Jag har fortfarande lite verksamhet i Falkenberg, men nu har jag mest cirkusskola på olika skolor i Göteborg. Intresse för det är stort. Jag lär ut akrobatik, jonglering, trapets och lina. Det är roligt och väcker mycket fantasi hos unga.

Vad gör du om nåt barn blir ledset för att det inte går så bra?

–Jag sätter mig bredvid och tar det lite lugnt och försöker coacha så att de vågar försöka igen.

Har du haft nån plan B, om folk tröttnar på det österländska och cirkus?

–Jag läste svenska som andraspråk, så att jag kunde arbeta som andraspråklärare, men hann bara läsa 60 poäng. Jag tänkte att min kropp inte håller när jag blir äldre, men det verkar inte vara några problem. Jag är lika rörlig nu som när jag var ung. Jag har haft fullt upp med mitt företag.

Har du varit med om något omvälvande i ditt liv?

–Det skulle vara när jag som mycket ung var i Kap Verde. Trots att det var en av de fattigaste länderna på jorden fanns det en sån livsglädje. Det påverkade mig mycket. Jag var lite blyg som ung, men jag förstod jag kunde hälsa och prata med alla och det fanns alltid tid att umgås. Det gick ju inte att göra så när jag kom hem till Sverige, men på något sätt har jag haft med mig det. Jag hade förändrats.

ANNONS

Och nu firar du din födelsedag i varma Brasilien?

–Jag har haft en dröm att åka dit. Det finns mycket glädje och rörelse i landet. Jag gillar fotboll och det artistiska i Brasilien. Födelsedagen kommer att tillbringas på Copacabana i Rio.

Magnus Bengtsson

Bor: Glommen

Gör: Egen företagare, cirkuslärare

Aktuell: Fyller 50 år 18 februari

ANNONS