Leksaksarv. Barnen Nike snart 3 år, Elma, 10 månader, och Leah, 6 år, i Falkenberg har ärvt sina Monchhichi från föräldrarna Pär och Åsa Lindqvist. Båda föräldrarna hade en Monchhichi som barn.Bild: Håkan Johansson
Leksaksarv. Barnen Nike snart 3 år, Elma, 10 månader, och Leah, 6 år, i Falkenberg har ärvt sina Monchhichi från föräldrarna Pär och Åsa Lindqvist. Båda föräldrarna hade en Monchhichi som barn.Bild: Håkan Johansson

Monchichi - dockan som kom rätt i tiden

Del 4. 1970-talet. 1970-talet i Sverige präglades av oljekris, arbetslöshet och hög inflation. Samtidigt inledde den japanska gosedockan Monchhichi sitt segertåg genom världen.

ANNONS
|

Själv missade jag dess storhetstid. Jag var för gammal för att leka med gosedjur, men samtidigt för ung för att ha barn som gjorde mig medveten om dess oumbärliga existens.

Varför just Monchhichi slog igenom så stort är svårt att veta. Men min frisör var tvungen att lägga ifrån sig saxen när hon känslosamt berättade om när hon som barn fick en extra stor Monchhichi i julklapp. Hon har inte glömt hur glad hon blev.

En arbetskamrat, Åsa Lindqvist, har kvar sin Monchhichi med alla tillbehör och nu är det hennes barn som ibland leker med dem.

– Jag tror att min bror hade en Monchhichi först och sen hade ju många kompisar en sådan. Ja, alla hade en. Jag lekte mycket med min Monchhichi och mamma gjorde kläder, hon stickade. Och jag hade en säng till den som den sov i, minns hon.

ANNONS

Gosedockan som skapades av japanen Koichi Sekiguchi på 70-talet påminner om en liten apa. Händer, fötter och ansikte är av plast och resten av kroppen av pälsliknande uppstoppad plysch. I munnen gick det att stoppa in en napp, banan eller tumme.

Trots att Monchhichi föddes på 70-talet var det faktiskt först i början av 80-talet den slog igenom i Sverige på allvar. Enligt den svenska sagan kom tvillingarna Monchhichi i ett paket till trädgårdsmästaren James Hollingworth på Körsbärsvägen i en påhittad stad. Det där med biologisk fortplantning och förökning har aldrig varit ett stort ämne i barnlitteratur. I låtsas­staden bodde olika figurer med spännande titlar som karamellkokerska och ballongfarare.

Den ursprungliga dockan var knappt 20 centimeter hög och fanns som pojke eller flicka. Men när populariteten ökade blev det en större bredd på sortimentet. Monchhichi gjordes i flera olika storlekar och det tillverkades kläder och hur många tillbehör som helst. Film blev det också.

Kanske Monchhichi passade in i tiden? Vänstervågen var stark och miljörörelsen växte. Dockan ser onekligen lite proggig ut. Inga pasteller och inte så mycket bling-bling och prinsess.

ANNONS