Det är landets tingsrätter som handlägger konkurser, men coronapandemin har hittills inte tyngt de anställdas börda.
Det är landets tingsrätter som handlägger konkurser, men coronapandemin har hittills inte tyngt de anställdas börda. Bild: Annika Karlbom

Varberg toppar listan över konkurser

Ända sedan i våras har bedömare varnat för en flod av konkurser i pandemins spår. Men läget är det omvända. I november var antalet företagskonkurser tvärtom lägre än för ett år sen.

ANNONS
|

Tolv aktiebolag i länet gick i konkurs under november månad. Det är 20 procent färre än under samma månad förra året. Det visar kreditupplysningsföretaget Synas granskning. Å andra sidan går konkurserna upp och ner. I september ökade de i Halland med 33 procent.

Konkurser styrs av svensk lag.
Konkurser styrs av svensk lag. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv är ökningen bara en procent i år till och med 9 december jämfört med samma period 2019. Då gick 142 bolag omkull. I år 144. Å andra sidan har fler i länet förlorat jobbet på grund av konkurser - 319 personer förra året och 485 hittills i år.

Kristian Ryberg
Kristian Ryberg Bild: Håkan Johansson

Har det ropats på vargen helt i onödan?

ANNONS

– Farhågan var att det skulle komma en konkursvåg redan i somras, säger Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt näringsliv i Halland. Men tack vare stödpaketen har fler än väntat överlevt. Det beror främst på omställningsstödet, korttidspermitteringar och hyresnedsättningar.

Organisationens egen företagsenkät för fjärde kvartalet visar att tre av tio Hallandsföretag har problem med likviditeten. Av dessa sade hälften att de klarar sig i max sex månader till. Bland dem svarade en fjärdedel att de bara överlever i ytterligare två månader. Restaurangbranschen och vissa delar av handeln har det värst.

Ljus i tunneln?

– Vi ska inte ropa hej. Men förhoppningsvis ser vi ett ljus i tunneln i samband med att vaccinationerna kommer i gång och att vi kan återgå till det normala, hoppas Kristian Ryberg.

Varberg toppar novemberlistan med fem konkurser. Det största sett till omsättning och antal anställda är Eventrestaurangen i Varberg AB som skött restaurangrörelsen i anläggningen Arena Varberg.

Fakta: Bolag i konkurs:

Halmstad

Karvon Working Shop AB

Hancap Facade AB

Kungsbacka

Freezing Fiber AB

Fortuna Copia AB

Ivan Olsson Consulting AB

Laholm

Tajes kiosk AB

Daniel Rolander Entreprenad AB

Varberg

Eventrestaurangen i Varberg AB

3B Kapital AB

VK Hyrmaskiner AB

The Windyard AB

Silicon Valley AB

LÄS MER:Kosmonaut ställer om i deppig bransch

LÄS MER:Eventrestaurangen på Arena Varberg är begärd i konkurs

ANNONS