Insändarskribenten åt gröt under hela skoltiden, ibland i stekt form på kvällen.
Insändarskribenten åt gröt under hela skoltiden, ibland i stekt form på kvällen. Bild: MAJA SUSLIN / TT

Vad är det för fel på gröt?

Vilken debatt vi har!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Va´ f-n är det för fel på gröt? Det åt jag under hela skoltiden och ibland på kvällen i stekt form under 40-talet på Söder. Jag har med familjen ätit gröt varje jul. Grönsaker och rotfrukter är idag huvudföda för miljoner människor. Vilken debatt vi har!

Lena Andersson är fil.kand, prisad författare och sofftyckare, humanist och republikan (tror alltså inte på varken någon gud eller kung) och vill säkert ses som ansvarsfull och seriös intellektuell .

Men som författare tycker jag det är dåligt att inte kunna se begreppet "hunger” som en metafor för många människor. De flesta ser program om hur lätt det är att laga vackra, goda maträtter, om att klä sej i modekläder och om att fynda designmöbler samt påverkas av alla dessa influenser. Mänskligheten hungrar efter sådant, man vill få det bättre, man vill ha mer. Det är sådant många människor hungrar efter.

ANNONS

Jag är nog, trots att jag alltid haft allt jag behövt, en för enkel människa både i smak, stil och behov för att generalisera. Men nog är vi i allmänhet bortskämda både vad gäller resurser, önskningar och behov. Och detta särskilt i jämförelse med den överväldigande majoriteten av medmänniskor på jorden. Många påstår ju att de levde sundare och bättre under krigsåren. Lägg krutet på att debattera viktigare frågor men dem vågar vi kanske inte befatta oss med; klimat, fred, jämlikhet, rättvisa? Men visst finns det fattiga, både till kropp och själ, mest utsatta blir alltid barn. Tyvärr speglar de oftast sina uppfostrare.

Alf Hjertström

LÄS MER:Jag har aldrig skämts för att jag har levt under knappa omständigheter

LÄS MER:Att skamma fattiga tyder på gröt i skallen

ANNONS