Fler äter mer i skolan
Fler äter mer i skolan Bild: Dick Gillberg

Maria Haldesten: Att skamma fattiga tyder på gröt i skallen

Det kan krävas en by för att föda upp ett barn – tur att många i Halland fattat det Lena Anderssons supportrar missat.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Vad är det för fel på havregryn? Det är ju inte som att Stockholmaren har velat bjuda barn på osvälld korngrynsgröt. …

I dag kan man ju enkelt köpa potäter på affären i både Varberg och Falkenberg. Annat var det på Karl-Oskar och Kristinas tid - då var det minsann hungersnöd på riktigt. I dag är ju problemet bara att en massa föräldrar är dumma i huvudet och köper cigg i stället för ris. Och sen har mage att gnälla.

Känner ni igen debatten? Det är ungefär så vulgärt det har låtit från delar av högerkanten de senaste dagarna – ända sedan skribenten Lena Anderssons avhyvling av fattiga.

ANNONS

Och när SvD-krönikörens människosyn väckte berättigad irritation, såg sig redaktör Tove Lifvendahl kallad att rycka ut till försvar. Hon hade minsann överlevt på snabbnudlar och kokt ägg under studentåren - och tyckte det var gott.

Med andra ord finns det alternativa sanningar till faktumet att "barn kommer hungriga till skolan". Ett alternativ som säger att det var fånigt av Per Svensson (S) att se ledsen ut över att kommunen inte har råd med gratisfrukostar till Falkenbergs elever. För det finns inga gratismåltider. Bättre då att erbjuda föräldrarna basal Hemkunskap?

Eller?

Att vissa skolor, like Bockstensskolan i Varberg, erbjuder frukost är inte ett resultat av rektor Slösas slarv. Det är en kalkylerad insats.Mätta barn lär sig bättre och blir lugnare.

I Falkenberg – men även i Varberg – märks de kärvare tiderna.

– Vi ser att eleverna äter lite mer i skolan, mätningarna visar en ökning på 9 procent sedan 2021, säger Kristian Helgesson, avdelningschef för kost och städ på utbildningsförvaltningen.

Att skolorna förmår möta upp – även om matpriserna påverkar kommunekonomin – är betydelsefullt.

Alternativet vore förstås larm om misstänkt vanvård – det senare har exempelvis Lena Andersson antytt. Men det vore varken resurssmart eller rimligt.

ANNONS

Problemet är kanske inte att konsten att steka gammal gröt har gått förlorad – utan att barn reagerar som drängar och pigor i Halland gjorde inför överservering av billig lax.

Vittnesmålen från diakonin, framför allt i Falkenberg, talar också sitt tydliga språk. Allt fler desperata, ensamstående mammor vänder sig till kyrkan för att få stöd. Sjukskrivningar i kombination med kraftigt stigande priser på el och mat har kört hushållsekonomin i botten.

Då blir insamlade matkassar en räddningsplanka – och församlingshemmet en välkommen mötesplats. Umgänge är nämligen bland det första man drar ned på, inte minst på grund av skam.

Därför är det beklämmande när en lika insiktslös som barnlös skribent skammar fattiga för att sänka sossar. Riktigt illa blir det dock först när en lång rad supportrar för det falukorvsviftade Tidölaget applåderar detta "sanningssägande". Det är inte förnuftigt. Bara inhumant.

ANNONS