Utan elprisområden hade hela Sverige haft samma pris, skriver Glenn Wahle.
Utan elprisområden hade hela Sverige haft samma pris, skriver Glenn Wahle. Bild: Karl af Geijerstam

Utan elprisområden hade hela Sverige haft samma pris

Före november 2011 hade vi ett enda nationellt elområde.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

på ”Orimligt att elpriset är så olika i olika delar av Sverige”

Per Eriksson hävdar att jag gör fulcitat av det han skrivit i en tidigare insändare. Eriksson skrev följande: “När detta skrivs, på midsommarafton, kostar elen nio gånger mer i Falkenberg än i Varberg. 119 öre/ kwh jämfört med 13 öre/kwh. Till det kommer en massa avgifter och moms som ökar skillnaden. Så har det dessutom sett ut en längre tid under maj och juni.” Jag skrev: “Per Eriksson hävdar i en insändare att Sverige har ett dysfunktionellt elsystem och antyder att elpriset Falkenberg (i SE4) jämfört med Varberg (i SE3) en längre tid under maj och juni varit 9 gånger högre.” Det Eriksson skrev var att elpriset sett ut som på midsommarafton under en längre tid i maj och juni och det var detta jag konstaterade. Vem sysslar med fulcitat?

ANNONS

Sedan fortsätter Eriksson med ett försök till förklaring till varför elpriserna skiljer sig i landet och menar att det beror på reaktornedläggningar. Det Eriksson missar är att vi självklart hade samma elpris i hela landet när vi före november 2011 hade ett enda nationellt elområde. De flesta länder i Europa har nu ett nationellt elområde. Eriksson missar också fullständigt hur de sedan två år tillbaka skyhöga priserna på fossila bränslen och fossilkraft pressat upp elpriserna i hela Europa. Efter att under våren ha fallit neråt så vände priset på gas och kol uppåt i juni för att sedan vända nedåt igen under juli. Vi ser nu också betydligt lägre elpriser i juli. Eriksson missar också att Sverige trots nedläggningen av kärnreaktorer ändå haft en ökande elproduktion. 2022 hade vi den största elproduktionen någonsin. Vårt elöverskott var rekordstort. Vi hade störst överproduktion i hela Europa. Sverige hade också Europas lägsta elspotpris.

Eriksson menar att det är en brist att stor vindkraftsproduktion pressar ner elpriset trots att det ju är så att Eriksson ondgör sig över höga elpriser. Är det höga elpriser är det inte bra och om elpriserna pressas ner av vindkraft så är det inte heller bra. Man undrar hur Eriksson vill ha det!

ANNONS

Glenn Wahle

LÄS MER:Orimligt att elpriset är så olika i olika delar av Sverige

ANNONS