Stora prisskillnader på el är inte rimligt, skriver Per Eriksson.
Stora prisskillnader på el är inte rimligt, skriver Per Eriksson. Bild: Stefan Bennhage

Orimligt att elpriset är så olika i olika delar av Sverige

Skulle inte accepteras om det gällde vatten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Svar

”Våra elpriser påverkas av den europeiska marknaden.”

Den 4 juli, publicerade Vattenfall juni månads spotpriser för el. För att bli lite lokal: i Tvååker och norrut var priset 53,06 öre/ kwh, i Morup och söderut 103,39 öre. Plus avgifter och moms som ökar skillnaden. Oavsett orsak tycker inte jag att sådana skillnader är rimliga i ett land vad gäller en nyttighet som el och skulle aldrig accepteras om det t ex gällde priset på vatten.

Under senaste året har vi upplevt ännu större skillnader mellan framförallt norra och södra Sverige. Med ett sammelsurium av siffror och fulcitat (jag har t ex aldrig påstått att elpriserna i Falkenberg är nio gånger högre än i Varberg, enbart att de var så på midsommarafton) försöker Glenn Wahle övertyga om att vi lever i den bästa av världar.

ANNONS

Som nation har Sverige, främst tack vare vattenkraft och kärnkraft, ett elöverskott sett över helåret. Men samtidigt har vi slagit sönder ett system som fördelade energipriserna jämnt över landet. Det finns ett citat som tillskrivs ABB:s koncernchef: ”Vi har i Sverige billig el, vi har säker el, vi har kort sagt den energiförsörjning alla andra länder skulle vilja ha. Vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska komma ur denna situation”.

Han avsåg beslutet att avveckla all kärnkraft till år 2010. Av detta blev som bekant inte mer än att Barsebäck stängdes. Tappra försök till avveckling har stängt ytterligare fyra reaktorer men idag talas det mer om uppgradering och förlängning av driften hos de återstående. Med en väntad fördubbling av vårt elbehov fram till 2045 duger det inte att förlita sig på väderberoende elproduktion. Som affärsmodell har den också sina brister, när det blåser som mest och produktionen går på högvarv är priserna som lägst, ja, t o m negativa ibland.

Per Eriksson

LÄS MER:Våra elpriser påverkas av den europeiska marknaden.

ANNONS