Om du har en elbil så har du kanske märkt att den låter en del när du backar. Kan det vara för att uppmärksamma andra på din manöver? skriver insändarskribenten.
Om du har en elbil så har du kanske märkt att den låter en del när du backar. Kan det vara för att uppmärksamma andra på din manöver? skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det går att göra tysta fordon bättre för hörselskadade

Mina nerver är det inget fel på, men jag vill inte bli påkörd.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Svar till

”De tysta fordonen är här och kommer inte att försvinna”

Bäste Lars! Tack för ditt inlägg! Tyvärr har du missat poängen! Det går absolut att göra det bättre och underlätta för både syn- och hörselskadade. Om du har en elbil så har du kanske märkt att den låter en del när du backar. Kan det vara för att uppmärksamma andra på din manöver? Således kan det vara möjligt att även åstadkomma ljud vid körning framåt. På övriga fordon finns kanske en tuta?

Det finns faktiskt EU-direktiv 540/204 där kravet att är att elbil skall ha ett visst motorljud minst 56 dB från stillastående till 20 km/H, vid backande och acceleration och ljudet skall vara liknande det med en förbränningsmotor.

ANNONS

Även du min Brutus – förlåt Lars – kan bli gammal och få nedsatt hörsel och syn. Mina nerver är det inget fel på, men jag vill inte bli påkörd!

Anderssonskan

LÄS MER:De tysta fordonen är här och kommer inte att försvinna

ANNONS