För att stabilisera och hålla en jämn frekvens behövs en rotationsenergi i elnätet. Denna kan åstadkommas med stora generatorer, dvs vatten- och kärnkraft, skriver debattören.
För att stabilisera och hålla en jämn frekvens behövs en rotationsenergi i elnätet. Denna kan åstadkommas med stora generatorer, dvs vatten- och kärnkraft, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl/TT

Det är skillnad på el och el!

Planerbart eller nyckfullt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Glenn Wahle har bemött min insändare, där jag påstår att de höga elpriserna bland annat beror på att den dyrast upphandlade elen bestämmer konsumentens elpris. Denna beskrivning är vi tydligen överens om.

Men jag har även påstått att Sverige har varit emot att införa ett vettigare system, eftersom det absurda systemet gynnar vindkraften. Wahle menar att detta är fel och att V har föreslagit ett system med en inhemsk marknad, som är separerad från el-exporten. Detta är ett populistiskt förslag, som V vet strider mot våra avtal med EU. Och med tanke på att Wahle även skriver att Sverige i långa tider varit beroende av el-import, så är det kanske inte så klokt att frigöra oss från den europeiska marknaden. Och vad jag vet, vill V inte ändra auktionsförfarandet. Wahle anger också att S har en lösning: folkhemsel. Om man trott på detta, varför införde inte S detta när man hade makten? Priset hade man (läs: MP!) för övrigt lätt kunnat styra via Vattenfall. Slutligen är varken S eller V lika med Sverige.

ANNONS

Wahle påstår vidare att kärnkraftnedläggningen inte har påverkat elpriset, speciellt de höga priserna i söder. Ett förbluffande påstående. Det i förtid nedlagda Ringhals 1 producerade ca 6 TWh/år, vilket motsvarar ca 1000 vindsnurror (2 MW, 3000 fullasttimmar). Och det fanns här! Om inte elproduktionen påverkar priset, varför behöver vi då bygga fler vindsnurror?

Wahle skriver att all el är likadan. Nej, det är skillnad på el och el. Det är skillnad på planerbar el, såsom vatten/kärnkraft och den nyckfulla vindkraften.

Men det är inte allt. För att stabilisera och hålla en jämn frekvens behövs en rotationsenergi i elnätet. Denna kan åstadkommas med stora generatorer, dvs vatten- och kärnkraft. Vindkraft ger nästan inget tillskott, solkraft inget. Rotationsenergin påverkar överföringskapaciteten. Ett exempel är den s.k. Västlänken, som skulle överföra el till Skåne och ersätta Barsebäck. Den var planerad att överföra 1200 MW, men efterhand som kärnkraftverk lagts ner klarade länken bara att överföra 800 MW, när den efter lång försening och många fördyringar togs i drift hösten 2021. Och svensk kärnkraft medverkar med sin rotationsenergi till att stabilisera halva danska, vindkraftstäta elnätet (Blomgren). En minskad överföring av el påverkar förvisso priset! Dessutom: nätkostnaden för vindkraft är ca tio gånger så hög som för kärnkraft (utredning OECD-NEA2012).

ANNONS

Slutligen påstår Wahle att jag oroar mig över att vindkraftsbolag gör förluster. Nej, Glenn Wahle, det gör jag verkligen inte!

Mats Dahlbom

LÄS MER:Därför är elen så dyr!

ANNONS