VÄSTERÅS 20130421 
En kvinna duschar. På golver står olika flaskor med tvål, schampo och balsam.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180
VÄSTERÅS 20130421 En kvinna duschar. På golver står olika flaskor med tvål, schampo och balsam. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Trygg i sitt eget skinn

Falkenberg. Utsatta elevers trygghet måste tillgodoses, men nyprydhet hör inte hemma i omklädningsrummet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 10/8. Kristdemokraterna i Falkenberg har i en motion till fullmäktige föreslagit att kommunen ska införa könsneutrala omklädningsrum. Deras förslag innebär att omklädningsrum med individuella bås ska beaktas i alla planer för nybyggnationer och renoveringar av bland annat skolor, simhallar, och badhus.

Det finns saker som är positivt med det förslaget. Inte minst skulle könsneutrala utrymmen för klädombyte underlätta för många HBTQ-personer som i dagsläget känner sig otrygga. Att Kristdemokraterna i Falkenberg också verkar gå emot den linje som Ebba Busch Thor lade fram i sitt sommartal där hon gav en känga åt ”genusflum” i skolan är också lite kaxigt uppfriskande.

ANNONS

Frågan om könsneutrala omklädningsrum har på senare år blivit alltmer uppmärksammat och på bland annat vissa skolor har det införts i olika utföranden. Inte sällan efter påtryckningar från elevgrupper. Det verkar därmed som att det finns en efterfrågan på den här typen av utrymmen.

KD:s förslag är dock inte utan sina problem. För det första så skulle det innebära stora kostnader för kommunen när väggar ska flyttas och nya bås ska byggas. Det skulle möjligtvis kunna delvis avhjälpas genom att i första läget exempelvis installera en dusch på en handikapptoalett.

Det stora problemet är dock att Kristdemokraterna snarare än att vilja inkludera idag marginaliserade personer verkar ge uttryck för en (ny)konservativ nakenmoral.

– Det är inte bara hbtq-personer som omklädningsbåsen ska vara till för utan även andra som av olika anledningar inte vill duscha eller byta om i de uppdelade omklädningsrummen, säger Georgia Ferris (KD).

Det låter därmed inte som att det nödvändigtvis är omtanken av HBTQ-elever som är den huvudsakliga drivkraften bakom det kristdemokratiska förslaget.

Under de senaste decennierna har det skett en motreaktion till den tidigare frisläppta synen på naken hud som präglat Sverige under lång tid. Borta är topless-trenden på stränderna och istället är det många som till och med i simhallarnas omklädningsrum duschar med badkläderna på. Något som bryter mot hygienreglerna.

ANNONS

Att könsneutrala omklädningsrum finns med i planer för nybyggnationer och renoveringar av kommunala fastigheter är inte nödvändigtvis en dålig idé. Det finns uppenbarligen elever som skulle må bra av att få tillgång till sådana rum. Risken är dock att Kristdemokraternas förslag om privata bås för alla som vill ytterligare spär på en osund kroppsfixering och ger näring åt ett växande tabu kring nakenhet.

Det vore olyckligt om att en trygghetsfråga för HBTQ-personer tas över av nakenhetsmoralister. Förhoppningsvis kommer fullmäktige tänka både en och två gånger innan man tar sitt beslut.

ANNONS