SUNDSVALL 20180817
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) höll  torgmöte i Sundsvall på fredagen. 
Foto: Mats Andersson / TT / kod 62210
SUNDSVALL 20180817 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) höll torgmöte i Sundsvall på fredagen. Foto: Mats Andersson / TT / kod 62210 Bild: Mats Andersson / TT

Slapp inställning till budgethålen

Budget. Sverigedemokraterna uppvisar bristande insikt om sina egna förslag.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 23/8. Åkesson vill förhålla sig till verkligheten, men SD:s budget saknar täckning för 30 miljarder. När Svenska Dagbladet i helgen granskade Sverigedemokraternas budgetförslag uppdagades stora hål i flera delar. Kombinationen höjda bidrag och sänkta skatter visar också hur SD blandar och ger i politikens vänster-höger-dimension.

Redan i första läget visade det sig att SD:s budget hade problem. En person med erfarenhet av budgetgranskning, som dock föredrog att vara anonym, menade att budgeten var den mest svårlästa av alla partiers.

För kommunernas och landstingens del skulle Sverigedemokraternas föreslagna budget innebära 13 miljarder kronor mindre i statliga bidrag. Partiet verkar dock inte ha tänkt igenom konsekvenserna av sina förslag riktigt. Exempelvis föreslår man en sänkning av etableringsstödet. Det är pengar som kommuner får i relation till hur många nyanlända de tagit emot. Men det är pengar som saknar öronmärkning vilket betyder att de kan användas till vad som helst – exempelvis skola, vård, och omsorg. Det är också pengar som kommunerna redan har budgeterat för. En minskad invandring på sikt skulle fortfarande idag innebära att resurserna krävs för nuvarande läge.

ANNONS

Vidare vill de öka antalet förvarsplatser för alla som fått avslag på sin asylansökan med cirka 10 000. Detta samtidigt som den ansvariga myndigheten, Migrationsverket, får sänkta anslag med 1,6 miljarder kronor. Den ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt menar att det går att göra platserna billigare. Det faktum att drygt 70 procent av kostnaderna utgörs av löner som de inte vill sänka slår han ifrån sig.

– En förvarsplats behöver inte kosta så mycket pengar bara för att den gör det i dag, säger han.

Budgetar har varit problematiska för SD tidigare, inte minst på lokal nivå. 2015 presenterade exempelvis SD Falkenberg en budget med så kallade målsättningar, men utan ekonomisk redovisning. En nationell budget spelar dock i en helt annan liga.

I valet förväntas Sverigedemokraterna samla ungefär en femtedel av den totala väljarkåren. Vissa mätningar pekar på ännu mer. Att partiet nu presenterar en budget som i sammanhanget framstår som amatörmässig står i stark kontrast till detta. Men det är också ett tecken på ett parti som länge lidit av växtvärk, vilket mängden tomma stolar ute i landet vittnar om.

Och samtidigt som partiet går starkt framåt vill Jimmie Åkesson dämpa förväntningarna något. I P1:s partiledarutfrågning sa han exempelvis att han inte förväntade sig att få sitta i någon regering.

ANNONS

– Vi har en verklighet att förhålla sig till. Vi har två [statsministerkandidater] att välja på som det ser ut just nu. Allting hänger ihop vad vi och våra väljare får ut av att stödja den ena eller andra.

I regeringsfrågan framhåller alltså Åkesson det reella läget. Det vore klädsamt om hans parti också förhöll sig till verkligheten i sina politiska förslag, inte minst det förslag som sätter ramen för hela verksamheten.

ANNONS