Katarina Erlingson: S i Falkenberg talar med kluven tunga

Vindkraft har seglat upp som den stora vattendelaren i svensk politik, så också i Falkenbergs kommun. Det är en riktigt dålig tajming, då klimatförändringarna kräver kraftiga åtgärder med bland annat en övergång till fossilfri energi. Motståndarna till vindkraft försöker luta sig mot kärnkraften, vilket borde vara en misslyckad strategi då kärnkraften tar alldeles för lång tid att bygga ut ens om man skulle vilja det.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Kommunfullmäktige i Falkenberg diskuterade på tisdagskvällen ett ärende kring revidering av kommunens vindbruksplan. Punkten det bråkades om var om ansökningar skulle stoppas under tiden kommunen arbetar fram en ny plan. Framtid Falkenberg var överens om detta fram till tisdagseftermiddagen, då Miljöpartiet svängde. Svängningen gav fullmäktigemötet en viss spänning, då ingen visste hur Sverigedemokraterna skulle ställa sig.

Markus Jöngren (MP) menade att frågan egentligen var "den perfekta stormen i ett vattenglas", för honom var det först en rent pragmatisk fråga. Den tioåriga vindbruksplanen är inaktuell, inte minst vad gäller möjlig teknik, och ingen kan eller vill bygga enligt den befintliga planen. Men när Socialdemokraterna skrev negativt om vindkraft på sin Facebooksida gick Jöngren i taket och insåg att frågan blivit principiell. Det var klokt av Jöngren, för MP hade knappast klarat att bemöta påståenden att de blivit fientliga till vindkraften. Men i kommunfullmäktige räckte det alltså inte att MP bytte fot.

ANNONS

I den stundtals hetsiga debatten kunde åhörare konstatera att Socialdemokraterna talar med kluven tunga angående vindkraften. Det är sorgligt att ett parti som under lång tid i opposition varit delaktig i att Falkenberg är en av landets viktigaste vindkraftskommuner. Nu när man sitter i majoritet är tonerna helt andra.

Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande (S), försökte avdramatisera vindkraftsstoppet och kallade raljant Centerpartiet för "vindkraftspartiet" och menade att C-politiken skulle fylla kommunen med vindkraftverk. Svensson utsåg därmed sitt eget parti till "det enda landsbygdspartiet".

Flera socialdemokrater, bland annat stjärnskottet Aida Birinxhiku, försäkrade att de "självklart" var för vindkraft. Men genom att läsa inlägget på deras Facebooksida och höra Per Svenssons argumentation kan man få all anledning betvivla att partiets inställning till vindkraft är särskilt positiv. Per Svensson gav flera gånger Centerpartiet frågan om vilka projekt de var så angelägna om då C inte kunde acceptera en vindkraftspaus.

- Är det ansökan som gäller vindkraft vid Hallands vackraste väg? Eller är det vid Skrea strand?

Alltså en beskrivning om aktuella ansökningar som förvisso är korrekt, men genom att upprepa "Hallands vackraste väg" flera gånger under kvällen gav en insinuant signal om att C skulle vara beredda att offra den vackra vägen. Beprövad men ful debatteknik.

ANNONS

Socialdemokraterna säger i sitt Facebook-inlägg att de säger "nej till ny vindkraft vid Skrea strand och i inlandet". S skriver också att de inte vill ha några nya områden för vindkraft.

Markus Jöngren (MP) säger tvärtemot sin samarbetspartner att Falkenberg "ska bli ledande igen" på vindkraft. Han kritiserade S för inställningen "vi har gjort vårt".

-Alla måste göra vad vi kan. Om vi bygger tio fler och Svenljunga ingen, låt det vara så då, sa Jöngren i ett upprört inlägg.

Sent i debatten delgav Sara-Lena Bjälkö (SD) sitt partis uppfattning och det bidrog knappast till klarhet. Ett obegripligt förslag som i slutändan landade i att Sverigedemokraterna röstade med Framtid Falkenberg som därmed fick majoritet för förslaget.

Förutom att S tyvärr talar med kluven tunga kan man konstatera att Moderaterna antagligen också gör det. M och C röstade för att inte ha någon "vindkraftspaus", men sannolikt av helt olika anledningar. Centerpartiet i Falkenberg är genuint intresserade av vindkraft och att lösa klimatförändringarna, medan Moderaterna snarast brukar säger nej till de vindkraftsprojekt som varit. Men när chansen gavs att trycka till Framtid Falkenberg kunde man tydligen inte motstå. Det kan ses som chansen till lite "greenwashing", som Jöngren anklagade M för, som dessutom blev ofarlig eftersom SD röstade för Framtid Falkenbergs förslag.

ANNONS

Kanske blir vindkraften den stora lokala frågan i kommunvalet i Falkenberg, vilket inte vore fel. Frågan är tydlig, handlar om klimatförändringar men också om vad vi alla är beredda att acceptera och eventuellt offra för att rädda klimatet.

Läs mer: Stormig debatt i KF när vindkraftens framtid i Falkenberg avgjordes

Läs mer: Stort misstag för S och klimatet, Per Svensson

Läs mer: Kommunerna kan göra mer för klimatmålen

ANNONS