Skogsmark som tillhör Stora Enso.
Skogsmark som tillhör Stora Enso. Bild: Lennart Hildingsson

Katarina Erlingson: Kommunerna kan göra mer för klimatmålen

Sverige är en förebild för många andra länder i klimatarbetet, åtminstone borde vi vara det. Vad bra, då kan vi slå oss för bröstet och luta oss tillbaka? Knappast, alla måste dra sitt strå till stacken, det gäller såväl nationellt, lokalt som privatpersoner. FN:s klimatrapport som presenterades sent på måndagen fokuserade på lösningarna, vilket känns välgörande. Det finns lösningar på klimatkrisen, men de ska användas också och det kräver både kunskap och pengar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Att vänta på att någon annan ska göra något är inte gångbart när det gäller klimatarbetet, här måste alla göra allt vad de kan. Varbergs och Falkenbergs kommuner, liksom Region Halland, gör redan mycket men kan säkert göra mer.

Drivs alla fordon i kommunen med förnybar energi? Kan man som offentlig aktör kroka arm med privata företag för att fasa ut de fossila bränslena? Och man måste inse att det inte är läge att spjärna emot utbyggnaden av förnybar energi - tekniken finns.

Äger kommunen eller regionen mark där man kan låta skogen stå längre eller där man kan anlägga våtmarker? Det sistnämnda kallas negativa utsläpp, då man behöver binda och lagra koldioxid. IPCC menar att om vi inte når målen till 2030 kommer negativa utsläpp att bli oundvikliga. Sverige som skogsland med en stor skogsindustri kommer att få problem om det går så långt. Få skogsägare, varken privata eller företag, har ekonomi nog att låta skogen stå i 10-20 år mer än planerat och då måste staten ta ett stort ekonomiskt ansvar.

ANNONS

Det finns oroväckande tendenser hos vissa partier i Sverige att tala med kluven tunga. Klimatarbetet är viktigt, enligt både Kristdemokraterna och Moderaterna, men i nästa stund vill partierna till exempel ändra i EU-direktiv för att kunna sänka skatten på drivmedel ännu mer och minska reduktionsplikten. Och regeringens förslag att ge en tusenlapp till alla bilägare är så dumt så man faktiskt undrar hur det går att försvara. Om vi ska leva upp till klimatmålen kan man tyvärr inte göra ett uppehåll med åtgärderna, klimatförändringarna pausar inte. Det gäller även lokalt: alla beslut borde klimatsäkras. Världsnaturfonden kräver att regeringen inför en utsläppsbudget, det borde kommunerna också göra. Allt för att fokusera på de akuta klimatfrågorna.

Det är de fossila bränslena som IPCC pekar ut som mest angelägna att få bort. Det har blivit uppenbart i och med kriget i Ukraina att det finns fler skäl än klimatet att bli av med fossilberoendet. Att vara i händerna på diktatorer och despoter är fullständigt vansinnigt, det måste alla demokratiska länder ta till sig även om det innebär en svår omställning. Det är bråttom för att kunna få stopp på Putins krig, och det är minst lika angeläget för klimatets skull.

Läs mer: Dålig koll på IPCC?

ANNONS

Läs mer: Tung FN-rapport vill ge verktyg i klimatkampen

ANNONS