Maria Haldesten: Konsten i Varberg pekar mot livet bortom kriget

För Ukraina är varje enskild hallännings stöd lika viktigt som stora Marshallplaner.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det blågula hjärtat vilar i handen. Att Mariia Borodai har virkat det med kärlek syns inte bara på formen. Försäljningsintäkten går direkt till en hjälporganisation för Ukraina. Samma organisation som ordnat onsdagens konstauktion i Lottastugan, till stöd för barn som förlorat föräldrar i kriget.

Det virkade hantverkets mjukhet kontrasterar mot den hårda brutalitet de ryska styrkorna visade Mariia Borodais hemstad i krigets början. Med belägringen av Chernigiv satte de ryska angriparna tonen för resten av kriget - och lämnade död och förödelse efter sig.

Före kriget arbetade Mariia om inom läkemedelsindustrin - nu har hon fått ledande uppdrag genom ett hantverkskollektiv som startats av sociala entreprenörer - bland annat i syfte att skapa nätverk och bidra till integration.

ANNONS

När jag frågar om det inte fanns möjligheter inom läkemedelsbranschen, förklarar hon rätt och slätt att språket satte stopp.

Tur då att Kungsbacka - liksom Varberg - äntligen har beslutat erbjuda SFI till flyktingar från krigets Ukraina. Kungbacka var pinsamt sen på bollen, medan Falkenberg föredömligt nog fattade beslut redan förra året. Inte för att Falkenberg är en rikare kommun, utan för att man uppenbarligt har haft bättre grepp på läget. Det är klokt.

I ett läge där verksamheter även i halländska kommuner hämmas av kompetensbrist - är det rent resursslöseri att inte försöka hitta vägar att förhoppningsvis fånga upp efterfrågade yrkespersoner.

En rad svenska företag har redan tagit chansen - vilket ett seminarium under Almedalsveckan satte fingret på. Organisationen Business for Ukraine är ett exempel på initiativ som syftar till att locka svenska företag att satsa och hjälpa, både humanitärt och med återuppbyggnad.

– Svenska företag har varit lite avvaktande, jämfört med exempelvis danska. Men det är klokt att redan nu visa stöd, positionera sig och lägga affärer i Ukraina för att skapa business och bygga landet, sade Fredrik Enander, Business For Ukraine.

I den varbergska Lottastugan märks en liknande, engagerade anda. Samverkan och framtidstänkande präglar konstutställningen. Tavlornas motiv är i sig en signal om liv bortom kriget. Varje konstverk, signerat en ukrainsk målare, är en del av en internationell konsttävling med fokus på klimatfrågan. Bakom satsningen finns exempelvis Vinnova, Charlmers och Rådet för Europeiska socialfonden.

ANNONS

– Ser här, säger Asya Khristokina, och pekar på planteringslådor med sädesslag mitt i rummet. Du vet väl...

– Att Ukraina kallats Europas kornbod? fyller jag i.

Asya nickar. Hon är projektkoordinator för "Sätt färg på", som initierats av Måleriföretagen, och som inte bara står värd för konsttävlingen utan också skapar gröna arbetstillfällen för unga och flyktingar.

– Vi behöver tänka hållbart både för Ukrainas framtid och världens, säger hon och stryker handen över axen så de vajar lätt.

Medan elefanterna i Visby talar om storslagna Marshallplaner, köper ännu en besökare ett av Marias hjärtan. Det senare är minst lika viktigt. För varje krona räknas - och varje människas engagemang.

ANNONS