Ulf Niklasson: Högskolans hållning är förvånade och oroväckande

Högskolan i Halmstad pratar om att värna pressfriheten, men agerar tvärtom - kritisera gärna andra men inte oss.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I ett öppet brev till mig ifrågasätter Högskolan i Halmstad – genom Måns Svensson, professor i rättssociologi och chef för Akademin för lärande, humaniora och samhälle, mig och HN:s publicering av en ledare, skriven HN:s politiska redaktör Maria Haldesten. I ledaren riktas kritik mot ställningstaganden av en av Högskolan i Halmstads forskare, Frida Stranne.

Som företrädare för Högskolan skriver Svensson bland annat att: ”Vi bör inte acceptera att landets ledarsidor används som hävstänger för näthat mot forskare vars analyser inte stämmer med den egna agendan.”

Att vår, liksom och andra ledarredaktioner, riktar kritik bland annat mot den akademiska världen i olika sammanhang är självklart. Det är en del av ledarredaktionernas uppdrag och en självklar del i vår pressfrihet.

ANNONS

Måns Svensson faller på eget grepp. Han tycker att samhällsvetenskaplig forskning ska ifrågasättas och diskuteras - och det är ju precis det Maria Haldesten gör. När sen inte det faller Högskolan i Halmstad i smaken, då går Måns Svensson till någon slags motattack och vill att jag censurerar Maria Haldesten.

Att han och andra har åsikter om HN:s opinionsjournalistik är såklart helt okej. Det har jag självklart inga problem med, men det blir ju problematiskt när han själv är flummig i sin kritik mot oss och sedan helst av allt vill att jag tystar chefen för vår Ledarredaktion. Det här blir ju snarare ett sätt för Högskolan att genom Måns Svensson angripa pressfriheten genom att helst sätta munkavle på dem som inte sympatiserar med honom. Det om något är väl ett försök och en viljeinriktning att tysta opinionsbildningen och skarpt attackera pressfriheten.

Jag kan också ställa mig frågan hur förankrad Måns Svenssons brev egentligen är inom Högskolan i Halmstad. Är det verkligen så att rektor Susanna Öhman står bakom det som Måns Svensson faktiskt tycker. Jag blev faktiskt inte så värst mycket klokare av hennes svar.

Hon avslutar sitt svar med: ”Jag välkomnar debatter om såväl Högskolan som våra forskares resultat och slutsatser, och hoppas att även vi själva är välkomna att delta i dessa debatter”.

ANNONS

Fast, Susanna, det är ju det vi och andra ledarredaktioner gör varje dag.

Problemet är ju att din medarbetare inte vill ha det så.

Och uppenbarligen inte du heller, så hur tänker du?

ANNONS