Emma Wiesner: Dina hörlurar kan vara giftiga

Laglig, olaglig, laglig, olaglig – varannan elpryl på den svenska marknaden är giftig. När du handlar hörlurar ska det handla om vilka som passar din personliga stil eller vilka som ger bäst ljud. Inte vilka som är minst farliga för din hälsa.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Europa har idag en av världens mest omfattande lagstiftningar när det gäller kemikalier. Lagstiftningen i EU är till för att skydda våra medborgare, och stänga ute produkter och kemikalier som är farliga för människors hälsa och för miljön.

Men när Kemikalieinspektionen gjorde sin senaste kontroll av laddare, hörlurar, belysning och övrig hemelektronik visade det sig att 47 procent, nästan hälften av alla produkter, innehöll för höga halter av farliga ämnen. Det är oacceptabelt och oroväckande. Det är viktigt att få bort dem från marknaden.

De flesta av produkterna som fastnade i kontrollen hade dessutom CE-märkning, vilket ska vara en kvalitetsstämpel för att lagkrav på EU-nivå efterföljs. Främst är det billiga produkter från okända varumärken som innehåller olagliga mängder gifter. Oftast är de importerade från länder som Kina. Utöver det visar andra rapporter att i stort sett samtliga, hela 92 procent, av de illegala kemikalier som återfinns i produkter i EU kommer från utomeuropeiska länder.

ANNONS

Det här måste vi få stopp på. Vi behöver bättre kontroll av våra gränser så att det inte finns en chans för dessa produkter att hamna hemma hos en EU-medborgare. Vi måste också granska importerade varor för att stärka den svenska konkurrenskraften. Den ambitiösa lagstiftning som satts upp i EU måste efterföljas. För våra företag och för människors hälsa.

Våra svenska företag, som gör rätt för sig, ska inte knuffas undan av och behöva konkurrera med produkter som enligt lag inte får finnas på marknaden. Det är helt orimligt. Vi måste säkerställa lika konkurrensvillkor på EU:s inre marknad och skydda seriösa aktörer. Här visar EU sina många fördelar. Tack vare unionen kan vi ställa gemensamma krav och skapa lika spelregler. För att Sverige och EU ska fortsätta vara i framkant med hjälp av miljö- och hälsolagstiftning måste dock reglerna efterföljas, och därmed måste tillsynen öka med hjälp av effektiva verktyg.

Du som konsument ska inte behöva vara orolig när du handlar på nätet inom EU. Du ska kunna lita på att elprylarna du köper är fria från skadliga kemikalier, inte behöva leka ole-dole-doff och hoppas på det bästa.

ANNONS