Farligt kvacksalveri från läkare på Varbergs torg

Foliehattar kan inte längre tigas ihjäl. En grupp som hotar snarare än "botar Sverige" bör tas på allvar

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Den vita rocken är ingen hundraprocentig garanti för vederhäftig information. Det finns tyvärr enstaka läkare som misshandlat - till och med indirekt dödat - sina patienter genom få dem att tro att livshotande sjukdomar kan botas med vitaminer, kolloidalt silver och växtextrakt.

Och under Coronapandemin har läkare, som snarare borde liknas vid kvacksalvare, vädrat ny morgonluft. En av dessa udda, men patientfarliga, figurer har i dagarna varit på turné i Halland. I onsdags stod hon på Varbergs torg och spred myter om Covid-19.

– Patienter skall få en nyanserad bild av behandlingsmetoderna, förklarade Hanna Åsberg, från organisationen "Bota Sverige".

ANNONS

I själva verket handlar det om att sprida ren skrämselpropaganda mot vaccinet som kallas "ett gift". Glenn Domer, en annan ledare för "Bota Sverige" påstår bland annat att vaccinet kan ge gravida missfall och att det gör kvinnor och foster sterila. Det senare påstås till och med vara ett mål för den globala konspiration som påstås stå bakom "massexperimentet" med vaccinationer - oklart varför. Föga förvånande dyker det också påståenden om att det finns kopplingar till 5G.

Låter det absurt? Den som granskar det träsk där vaccinationsmotståndarna (anti-vaxxarna) frodas möts av häpnadsväckande hopkok - som en del oroliga och lättpåverkade människor tyvärr tar för sanningar. Det visade även reaktionerna från den del av åhörarna på Varbergs torg, som såg sina villfarelser bekräftas.

Men du kan inte bota eller förebygga Covid-19 genom att överdosera D-vitamin, vilket "Bota Sverige" hävdar.

– Jag har inte sett några seriösa belägg för att det skulle skydda mot Corona, säger Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin (SFAM).

Det är just denna profession och specialitet som Hanna Åsberg lyfter fram, när hon talar på torget inför en påverkbar publik. Hon, liksom övriga gruppmedlemmar, utnyttjar i praktiken sin läkartitel för att saluföra ett slags kvacksalveri.

– Det är allvarligt och väldigt olämpligt och vi tar kraftfullt avstånd från den desinformation som "Bota Sverige" sprider. Det finns stark evidens för att vaccinet fungerar, markerar Magnus Isacson.

ANNONS

"Det här kan vara ett känsligt ämne att diskutera. Man kan ha olika åsikter", säger Hanna Åsberg i början av sitt desinformationsmöte.

Men att sprida villfarelser om behandlingar och vaccinationer är något helt annat. Hon och hennes medlemmar lurar människor och sätter liv på spel. Och deras agerande gör att det finns skäl att diskutera var gränsen går för indragning av läkarlegitimation. Tidigare i år öppnade Inspektionen för vård och omsorg ett tillsynsärende mot läkaren Annika Dahlkvist "LCHF-doktorn" efter att hon hade spridit falska medicinska råd om Covid 19 på sin blogg.

"Med tanke på det mycket allvarliga läge som nu råder är det enligt Ivo särskilt allvarligt och riskabelt att Annika Dahlqvist i egenskap av legitimerad läkare nu ger icke evidensbaserad rådgivning" konstaterade IVO. Enligt läkartidningen yrkade IVO därför, till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. om att Dahlqvists läkarlegitimation skulle dras in.

Bota Sveriges turnerande i Halland gör det rimligt att fråga om inte fler patient- och allmänfarliga läkare, också borde hamna under luppen.

Men spridning av desinformation om vaccin och Covid 19 är inte bara en angelägenhet exempelvis IVO. Säpo och myndigheten för samhällsskydd och beredskap har haft ögonen på antivaxxar-träsket. I våras publicerade MSB en rapport om infodemin som följt i spåren av den pandemin.

ANNONS

Från start har det spridits konspirationsteorier om det mesta kring Corona. Och främmande makt, Ryssland och Kina, har varit snabba att se möjligheten att utnyttja anti-vaxxarna för sin informationskrigföring.

Grupper som ifrågasätter pandemin, sätter inte bara enskilda människors liv i fara. De bidrar till att sprida den sortens misstro som destabiliserar våra demokratier. Visst hade det varit bekvämt om det gick att tiga ihjäl folie-hattarna. Men deras framväxt i sociala medier gör det tyvärr omöjligt.

Läs även i HN om smittspridning

ANNONS