Dubbelfel med SD-valsedlar i Falkenberg

Sara Lena Bjälkö borde förstå att inte kasta sten i glashus.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 27/8. Skratta eller gråta? Ann-Christin Bengtsson visste inte riktigt hur hon skulle reagera när den obehagliga överraskningen kom. Trots att hon lämnade partiet efter de stormiga striderna om Sara-Lena Bjälkös ledarskap, står Bengtsson på nionde plats på SD:s valsedel.

Jim Hedin blev lika förvånad. Han, som också hade velat se en annan ordförande för partiet än Sara-Lena Bjälkö, hade avsagt sig sin kandidatur när hon blev kvar. Ändå såg han sitt namn på listan när han öppnade posten.

Ett misstag från partiets valstab, sade Bjälkö när HN skrev om trasslet den 14 Augusti. Partiet skulle slänga de felaktiga och beställa nya valsedlar löd beskedet.

ANNONS

Några nya listor har dock ännu inte kommit. Den som exempelvis skulle förtidsrösta på Netto i Falkenberg i söndags möttes av Ann-Christin Bengtssons namn på namnvalsedeln till kommunen.

– Det här är helt fel. Jag har inte blivit tillfrågad och hade ingen aning om detta. Jag fick reda på saken för tre dagar sedan, säger Ann-Christin Bengtsson.

För en person som hamnar på listorna mot sin vilja är det förstås en valskandal.

Men det var inte denna skandal som Sara-Lena Bjälkö rasade mot i HN i förra veckan. Hon var upprörd, givetvis med rätt, över att partiets namnvalsedlar inte var framlagda i Stadshuset inför förtidsröstningen. Skälet berodde på ett missförstånd. Personalen hade missat i uppbackningen och bara ställt fram partivalsedlarna – lådan med namnvalsedlar hade blivit kvarglömd i ett förråd. Någon hade antagit att den inte blivit levererad.

– Detta är en valskandal. Ska man inte kunna lita på Stadshuset och de som arbetar där? sade Bjälkö.

Det skall man absolut. Det är viktigt för demokratin att allt löper som det skall. Valsedlar skall fram – så att ingen kan misstänka att någon på valkansliet slarvat med flit.

Tidigare under månaden rapporterades det att Postnord hade tappat bort kampanjmaterial till SD i Dalarna. Från flera håll uttalades misstankar om att det kanske var avsiktligt. Om en utbredd misstro mot den demokratiska processen börjar gro är det oroväckande. Tyvärr finns det krafter som aktivt arbetar för att detta ska ske och det är heller inte speciellt svårt att så tvivel.

ANNONS

Patrik Oksanen, ledarskribent (C) och säkerhetsdebattör, släppte i veckan en rapport för tankesmedjan FriVärld om informationspåverkan inför valet. I den pekar han bland annat på att en person med relativt enkla medel snabbt kan sprida desinformation. Ta tillfälligt bort valsedlar för ett parti ur en vallokal och fotografera med mobilen så är diskussionen igång.

Det här visade sig i somras när det spreds falsk information om att utlandssvenskar fått valsedlar för alla partier utom SD.

I ljuset av det blir misstaget i Falkenberg problematisk – även om det uppenbarligen var ett ärligt misstag. För även sådana spär på konspirationsmyter. Därför måste alla som jobbar med valet vara oerhört noga i sitt arbete. Mot bakgrund av det bräckliga läget är det extra illa om valprocessen ifrågasätts. Inte minst med tanke på den osäkerhet som förmodligen kommer att råda i regeringsfrågan.

Man ska dock också kunna lita på att ett parti inte sjabblar till det så illa att personer hamnar på vallistorna som absolut inte vill stå där. På valmyndighetens hemsida står det nu: ”inte lämnat samtycke” på plats 8 och 9. Men de felaktiga listorna i Falkenberg är ändå en förolämpning mot de drabbade – och förvirrande för väljarna.

ANNONS

Sara Lena Bjälkö borde ju då förstå att inte kasta sten i glashus. Hon om någon bör ju ha förståelse för misstag.

Olle Nykvist och Maria Haldesten

ANNONS