Centrum ska vara en levande plats

Varberg. Om man bor i stan får man stå ut med att ljudnivån kan vara hög.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 14/8. Boende i fastigheten som huserar puben Harrys har klagat på att ljudnivån är för hög. Under vintern var det bara enstaka klagomål, men sedan uteserveringen kom igång under våren så har klagomålen ständigt kommit in. Bland annat har boende klagat på quizkvällarna, som anordnas varje onsdag. Quizledarens röstvolym har uppfattats som väldigt störande.

I Falkenberg har man enligt kommunen inte fått in anmälningar mot specifika krogar, men det har framförts klagomål på ljudnivån generellt, speciellt under sommaren.

Det finns gränsvärden för ljudnivåer som krögare måste förhålla sig till, och dessa ska naturligtvis följas. Om man nu från krögarnas sida tycker att nivåerna är för restriktiva får man försöka ändra dem på politisk väg, det är inte tillfälle för att idka civil olydnad.

ANNONS

I fallet med Harrys så verkar det som att de har överskridit de rekommenderade värdena, ibland rejält. Det kan de naturligtvis inte fortsätta göra. Men fallet aktualiserar en större fråga om vad man vill ha för stadsmiljö och var människor ska bo.

Det är oftast i en stads centrala delar som det så kallade utelivet koncentreras. Restauranger och pubar ligger tätt. Under vår- och sommarmånader innebär det också ofta att uteserveringar tillkommer vilket ytterligare bidrar till att bakgrundssorlet höjs ännu ett snäpp. Lägg till att exempelvis Varberg är ett populärt besöksmål för semesterfirare. Det ökar mängden av människor som rör sig i stadsmiljön.

Allt detta gör att det är en väsentlig skillnad i karaktär på centrum och ytterområden. Det är det som gör att samma stad kan vara tilltalande för många olika typer av människor, vilket naturligtvis är önskvärt.

I centrum kan en bostad med rum som vetter ut mot krogar och nattklubbar behöva dras med ljudnivåer som gör att rummen inte kan användas under vissa nätter på grund av störningar. Det kan med andra ord innebära att bruksytan av en lägenhet väsentligt begränsas för de boende under kvällar och nätter där krogar och nattklubbar har öppet. I ytterområden är det generellt sett lite lugnare, men då får man stå ut med att ha en liten bit att åka om man skulle vilja äta ute någon kväll.

ANNONS

Det är i mångt och mycket ett val i vilken del av staden man bosätter sig. Centrala bostäder brukar betraktas som attraktivare och renderar således också större hyror och slutpriser än bostäder som finns i ytterområden. Attraktiviteten baseras just på att man har nära till stadens liv och utbud, i det ingår även krogarna och deras ljudnivå.

En levande stadsmiljö innebär att det ibland är stimmigt även efter klockan 22. Det vore olyckligt om människor som har råd att bosätta sig på attraktiva adresser också lyckas forcera ut några av de saker som gör att adresserna är just attraktiva. Väljer man att bosätta sig i Centrum innebär det alltså att man kommer att behöva stå ut med att ljudnivån är högre än i Håsten och Träslöv.

ANNONS