Det finns hur mycket god vegetarisk mat som helst, den behöver inte vara särskilt dyr men man måste smaksätta rätt och jobba med de olika konsistenserna, skriver insändarskribenten.
Det finns hur mycket god vegetarisk mat som helst, den behöver inte vara särskilt dyr men man måste smaksätta rätt och jobba med de olika konsistenserna, skriver insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kommunen använder vegetarisk mat för att spara pengar

Till och med jag som är vegetarian tycker skolans vegomat är tråkig.

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

på ”Märkligt experiment med falsk stroganoff och ”färsiga” soppor

Jag håller med till 100 procent. Jag är 17 år, går på Peder skrivare skola, och äter helt vegetariskt. Överlag är jag nöjd med skolmaten. Ofta bra sallader efter säsong och mycket smakar bra. Men de bästa dagarna är de dagarna som det serveras någon kötträtt till övriga och enbart vegetariskt till de som lämnat in intyg. Då kan man få goda rätter, som är smaksatta ordentligt. När det serveras vegetariskt till hela skolan är det ofta någon dåligt smaksatt, alldeles för saltad gryta eller soppa.

Vegetarisk mat så mycket mer

Jag förstår att det inte alltid går att köpa in lite dyrare vegetariska substitut till alla skolbarn, men när kommunen använder vegetarisk mat som ett sätt att tjäna in pengar börjar man fundera. Det låter i mina öron ganska självklart att maten inte uppnår samma kvalitet om man går in med inställning att spara pengar på den? Vegetarisk mat kan vara så mycket mer! Smakrik, nyttig, bra för djuren, för hälsan och framförallt god! Men när skolan serverar en ”färsig soppa” som smakar salt så är det inte konstigt att vegetarisk mat blir tråkig. En stor del av min vänskapskrets äter sorgligt nog aldrig vegetarisk mat hemma, vilket resulterar i att den enda kontakten de får med vegetarisk är den i skolan. Om det då är en slafsig soppa med lite utspädd sojafärs är det inte konstigt att dessa kommer koppla vegetarisk mat till äcklig och tråkig. Det tycker ju även jag, som är vegetarian!

ANNONS

Mer vegetariskt i framtiden

Det finns hur mycket god vegetarisk mat som helst, den behöver inte vara särskilt dyr men man måste smaksätta rätt och jobba med de olika konsistenserna. Vi vet alla att vi kommer behöva äta mer vegetariskt i framtiden då vår köttkonsumtion i dag är ohållbar och farlig för oss själva (virus som covid-19 uppstår lätt i de trånga ytorna där vi håller djur i köttindustrin) Men om det ska bli mer vegetariskt måste det satsas på så att dagens unga inser att det inte behöver vara tråkigt och äckligt! Kanske ska skolkockarna gå en kurs med Gustav Johansson (driver bloggen Jävligt gott) Sveriges bästa på vegomat!

17 år som går på PS

LÄS MER:Smart och smarrigt med köttsubstitut

LÄS MER:Varför räknas kötträtter som ”önskekost”?

LÄS MER:Håller med om skolmaten

LÄS MER:Inte klimatsmart att behöva slänga mat

ANNONS