Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn som gillar ”vanlig mat”, som köttbullar och potatismos med grönsaker bredvid, ska äta någon form av köttsubstitut och bönröra, skriver insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT
Barn som gillar ”vanlig mat”, som köttbullar och potatismos med grönsaker bredvid, ska äta någon form av köttsubstitut och bönröra, skriver insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Falsk stroganoff och ”färsiga” soppor

Det pågår ett märkligt experiment i våra skolor.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Är det bara vi som får hem en superhungrig 10-åring efter skolan?

”-Vad har du ätit idag?

-Tre knäckebröd bara, för morotsstroganoff smakade inte stroganoff.”

Detta är en kille som äter med glädje äter grönsaker, när vi serverar det hemma och han föredrar dessutom grönsakerna.

Och när vi vuxna vecka efter vecka läser matsedeln i Varbergs kommun, så kan vi inte annat än förstå vår son. Vegetarisk mat i all ära, men bara om den är äkta vegetarisk och inget substitut för kött.

Nu pågår ett märkligt experiment i våra skolor, där barnen som gillar ”vanlig mat”, som köttbullar och potatismos med grönsaker bredvid, ska äta någon form av köttsubstitut och bönröra. Prefabricerade vegetariska köttalternativ, som dessutom är för salt! Det är ganska många vuxenpoäng på sojakorvar, bönröror, oliver, ”färsiga” soppor och solrosburritos. Snälla ge barnen vanlig mat, från hela kostcirkeln varje dag, så de orkar hela skoldagen.

Vi har redan blivit uppmanade av lärarna på vår sons skola, att skicka med mackor förutom den sedvanliga frukten. Varför? Jo, lärarna orkar inte hålla i undervisningen för 31 elever som har ätit dålig lunch. Lärarna har dessutom ett litet knäckebrödsförråd i klassrummet om barnen dippar. Ska det vara så Varbergs politiker? Er personal, som ska lära ut matte och svenska, får på eftermiddagen dela ut knäckebröd och medskickade mackor.

Behåll gärna bönrörorna i skolmaten, för det finns barn som verkligen älskar god vegetarisk mat. Vi också!

Vi är stolta över att kommunen tagit beslutet att införa mer vegetariskt i skolan – men låt det vara ett frivilligt alternativ! Eller vad tycker ni andra föräldrar?

Utvärdering av skolmaten

Läs svaren på insändaren här:

LÄS MER: Smart och smarrigt med köttsubstitut

LÄS MER: Kommunen använder vegetarisk mat för att spara pengar

LÄS MER: Inte klimatsmart att behöva slänga mat

LÄS MER: Håller med om skolmaten

LÄS MER: Varför räknas kötträtter som ”önskekost”?