Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

7. Rune Skanheden

Örebro Simallians

Rune Skanheden har varit aktiv i Örebrosimningen i 40 år.
–När mina döttrar slutade tänkte jag att nu ska jag ge något tillbaka till klubben och fortsätta. Det har ju gett mig så otroligt mycket att vara med här, förklarar han.

Ålder: 79 år.
Klubb: Örebro Simallians.
Motivering: ”Ålder är ingen begränsning när det stora hjärtat och kärleken till idrotten får styra. Generationer av simmare i Örebro kan intyga samma sak. Han har allid funnits där utan att själv vara i fokus. Därför är Rune Skanheden en av de nominerade.”

Örebro Simallians har sina lokaler på markplan i Norrcity. Rune Skanheden gick i pension för 15 år sedan, men han är ändå på plats i lokalerna varje dag och, som han förklarar det själv, fixar och donar och hjälper till om något behövs.
– När det är dags för tävling brukar jag kontakta alla funktionärer. Det är lite enklare i dag när det går att kontakta via mejl. Tidigare fick man sitta och ringa runt, säger han.

Hur orkar du fortfarande hålla på så mycket?
– Jag har inga krämpor, och jag håller igång med gym tre gånger i veckan. Så åker jag mycket skidor också.
Det började 1972 när döttrarna Åsa och Marie ville börja idrotta.
– De började som alla andra flickor med att rida naturligtvis. Men sen började de simma också. Och jag sa att nu måste ni välja fritidssysselsättning, och de valde simningen, berättar Rune.
Rune blev ordförande i föräldraföreningen. Han har även en steg 2-utbildning som simtränare, men har aldrig varken varit aktiv som simmare eller tränare.
– Jag har tyckt att jag funkat bra som förälder, säger han.

Och intresset för simningen har fortsatt i nästa generation.
– Nu har vi ju barnbarnen – alla har simmat och simmar fortfarande. Jens, Åsas grabb, är dessutom stavhoppare i Hallsberg, och där är jag med och skjutsar och hjälper till.
– Alla barnbarnen är dessutom simlärarkandidater. Så de har hand om simskolorna också.
Rune menar att det ser annorlunda ut i dag, att det är svårare att få med föräldrarna på samma sätt.

– Då var det kanske bara en som jobbade. Mamman kanske var hemma, säger han, och berättar om hur simengagemanget påverkade hans eget arbete innan han blev pensionär:
– När barnen började simma berättade jag för min chef att jag var engagerad i idrotten och att det kanske kunde ta tid från jobbet. ”Se bara till att din dörr är stängd”, sa han till mig då.

RÖSTA PÅ RUNE SKANHEDEN SENAST 17JUNI
Rösta på Rune Skanheden och ge honom möjligheten att vinna Sveriges Idrottsförälder som ger en resa för 2 till OS i London 2012. Ett paket med resa, boende & OS- biljetter mm.

För att SMS-rösta gör du följande:
SMS:a till nr 72001

Du skriver sedan sms-koden:
Väljer du IDROTT IF 7 så kostar din röst 10 kr
Väljer du alt IDROTT RB 7 så kostar din röst 15 kr och 5 kr går till Rädda Barnen