Dana Pourkomeylian
Dana Pourkomeylian Bild: Annika Karlbom

Klarar svensken att ansvara för sitt eget folkvett eller inte?

Svensken sätter sig bokstavligen hellre i skiten än att tillämpa ”lite sunt bondförnuft” när vädret nått några grader över tio.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Folkvett. Sunt förnuft. Bondförnuft. I Sverige har vi många ord för att beskriva det som varit Folkhälsomyndighetens coronastrategi och Stefan Löfvens mantra under de senaste månaderna. Tvätta händerna. Res inte. Nys i armvecket. Håll avstånd.

Socialdemokraterna som inte betror svensken med tillräckligt folkvett för att kunna köpa alkohol på söndagar, vara ute på krogen efter klockan 03 eller röka holk på sin kammare på grund av ”folkhälsan” ska alltså med samma ”folkvett” besegra en dödlig pandemi.

Likt förbannat har den soldyrkande svensken under de senaste veckorna krupit ut och överbefolkat vårens uteserveringar. Studenterna gör kaos på stan och de utan samhällsbärande arbeten tar kollektivtrafiken till jobbet när de tröttnat på att jobba hemifrån. I brist på det besjungna folkvettet spred Lunds kommun nu hönsgödsel i sina parker så att stanken ska jaga bort valborgsfirare. Förklädda kontrollanter stänger ner överfulla krogar i Stockholm och Göteborg. Svensken sätter sig bokstavligen hellre i skiten än att tillämpa ”lite sunt bondförnuft” när vädret nått några grader över tio.

ANNONS

Vad som får Socialdemokraterna att tro att de kan luta sig mot folkvette” i en pandemi när de aldrig litat på samma folkvett i tider av välstånd är dock ingen svår gåta. Den öppna strategin är bekväm, eftersom man då inte behöver riskera allt för stora smällar mot de sektorer där man har majoriteten av sin väljarbas. Coronakrisens konsekvenser för svenska arbetare är stor, men inte så enorm som den hade varit om restauranger och fabriker hade tvingats stänga igen genom statliga påbud. Att de svenska dödssiffrorna rusar gentemot sina nordiska grannar är det inget statsministern står i Agenda och får svara på. Man följer ju vetenskapen!

Förstå mig rätt. Den strategi Folkhälsomyndigheten lagt fram kan mycket väl vara rätt väg. Den kan också vara fel. Men ska den ha någon chans över huvud taget måste medborgarna också följa de föreskrifter som Folkhälsomyndigheten faktiskt givit. När medborgarna inte gör detta måste hårdare restriktioner införas, och de måste införas från regeringen.

Saken med folkvett är att den gäller lika mycket i tider av välstånd som kris. Skillnaden mellan välstånd och kris är dock att i tider av välstånd riskerar man typiskt endast sin egen hälsa när man vägrar folkvett. I kris riskerar man också alla andras. Socialdemokraternas devis är tragikomisk – brist på folkvett sanktioneras under välstånd, men inte under kris. Det borde rimligtvis vara tvärtom.

ANNONS

Så, socialdemokrater. Hur ska ni ha det?

ANNONS