STOCKHOLM 20200407
Vänsterpartietsledare Jonas Sjöstedt (V) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) lämnar partiledarmötet på Regeringskanlsiet i Stockholm.
Foto:  Henrik Montgomery / TT kod 10060
STOCKHOLM 20200407 Vänsterpartietsledare Jonas Sjöstedt (V) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) lämnar partiledarmötet på Regeringskanlsiet i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Justerad Coronalag ger rimliga befogenheter

Att runda riksdagen vore inte rimligt. Det tyckte tydligen även Centerpartiet redan i ett tidigt skede. Så varför var den tysta handlingsdiplomatin så helig?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 8/4. Nöden har ingen lag heter det. Men även nöden kräver skydd, exempelvis mot såväl anarki som maktfullkomlighet. Ingen av dessa ytterligheter har förstås någon plats just nu.

Ryktet om att regeringen skulle ha för avsikt att driva fram en kupp för att ge sig själv oinskränkt makt var förvisso överdrivet. Men det fanns självklara skäl att dra i bromsen. Att såväl lagrådet som opposition ropade stopp och belägg var utmärkt.

Krisen är på väg att förvärras. Fler förväntas dö och bli allvarligt sjuka under de kommande dagarna och veckorna. Runt hörnet väntar därför skarpare inskränkningar än dem vi redan lever med. Men det kommer knappast som någon överraskning givet den utveckling vi har sett i andra länder.

ANNONS

Så varför ville regeringen forcera remisstiden för justeringar av ett slag man i rimlighetens namn borde ha sett behov av under en tid? Det skapade bara onödiga kontroverser.

Nu är de dock lösta. Efter ett par timmars överläggningar kom beskedet att partiledarna är överens om en lösning.

”I en så principiellt viktig fråga krävs en stor riksdagsmajoritet för att beslutet ska ha legitimitet och tillräcklig demokratisk förankring. Lagförslaget har nu justeras med striktare regler för att involvera riksdagen, vilket är viktigt.” skrev Anders W Jonsson (C) på twitter.

Kloka ord i rättan tid?

Nja, faktum är att Centerpartiet har fått vass kritik från egna led för att inte ha satt ned foten tidigare. ”Efterlyses: Centerpartiet” skrev en av företrädarna för Centerstudenter på twitter. Även partiets tidigare kommunikationschef Ola Spännar beklagade tystnaden.

Tyst diplomati må vara en beprövad metod. Men den har sina begränsningar. Metoden kan lätt uppfattas som ryggradslös – oavsett om den tillämpas i förhandlingar mellan stater eller partier. Och av ett parti som, på goda grunder, hade ”nytt ledarskap” som ledord i senaste valrörelsen kan man förvänta sig mer.

Nu har dock regeringen fått ett rimligt stort utrymme att manövrera inför de unika omständigheter som väntas komma. Krislagen gäller naturligtvis endast hanteringen av Coronakrisen.

ANNONS

Varje snabbt och tufft förslag skall dock även direkt prövas av den riksdag som trots är fullt arbetande – även om det är en nedbantad skara som jobbar på plats i huvudstaden enligt ett rullande schema. Från arbetet som förtroendevald är ingen permitterad. Många förväntas snarare leverera mer än någonsin. Demokratin skall fungera - även i kris.

Så vad är det för beslut som regeringen kan tänkas ta? Påsken lär bli en lägesmätare på flera sätt. Den kommer ge besked om sjukdomskurvan. Och den kommer att ge fingervisningen om hur råd och rekommendationer respekteras.

Går utvecklingen åt fel håll på dessa punkter kan allt från shoppingförbud till skolstängningar bli aktuellt. Det senare är våra kommuner laddade för. Det andra behöver såväl stat som kommun rusta för att hantera effekterna av. Det lär tömma en del lador – allt annat vore orimligt.

ANNONS