Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

SD: Varberg borde ha sagt stopp

Oppositionen är kritisk – men på olika sätt – när det kommer till de dyra hyreskontrakten för bostäder åt flyktingar. – Vi har varnat för detta. Jag tycker det är sorgligt och beklagligt att de inte lyssnat på kritiken vi framfört, säger Andreas Feymark (SD).

"Herregud vilket skämt snacka om att använda pengarna på fel sätt. Tänk hur många fler flyktingar man hade hjälp för dessa summor." "Katastrof!! Finns inte pengar till äldrevård! Men tydligen till annat!" "Dessa husägare som 'profiterar sig' på andra människors utsatthet! Finns det ingen moral kvar, bara en hög med 'girigbukar'. Usch!" Så lyder några av reaktionerna på Facebook om HN:s artikel om de höga hyrorna som kommunen betalar för flyktingbostäder.

Kommunalrådet Jana Nilsson (S) tycker att hyreskontrakten är långt högre än vad som vore lämpligt.
– Det här går inte att försvara. Men det går att förklara, säger han.
– Vi har haft diskussioner om detta. Jag har velat att vi hittar egna lösningar, för det här blir helt uppenbart uthyrarens marknad.
Kommunen håller på att köpa tre paviljonger av Ringhals som ska kunna rymma upp mot 150 personer. Det blir enligt honom en billigare lösning och han hade önskat att fler av de kommunanvisade skulle kunna bo på det sättet.
– Om vi hade kunnat lösa det på det sättet för fler hade vi gjort det. Men det har inte gått. Vi har försökt på alla sätt.
– Jag hade gärna gjort på annat sätt, men vi har inte hittat några alternativ.
Ska kommunen fortsätta att ta emot de flyktingar som anvisas hit?
– Det klart vi ska ta emot flyktingar. Vi ligger bra till när det gäller att få människor i arbete och engagemangen hos företagen är större i vår kommun än på många andra håll i landet. Vårt stora problem är bostadsbristen. Men det klart att vi ska ta vår del. Samhällsekonomiskt är det bra, även om det i vissa enskilda fall blir en orimligt hög kostnad.

Andreas Feymark (SD) tycker att kommunen skulle vägrat ta emot flyktingar.
– Man kunde ha sagt ifrån. Det här är extremt höga hyror.
– Det är ett tecken på att man inte klarar att ta emot så här mycket folk. Det går helt enkelt inte. Det skenar till astronomiska summor och förr eller senare så drabbar de andra.

Lars-Åke Erlandsson (V) noterar att kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) beskriver det som att kommunen nästan är satt under utpressning för att ordna fram bostäderna.
– Detta är fråga om marknadsekonomi, och det känner ju hon till. När marknaden styr blir det så här, säger Erlandsson.
Lars-Åke Erlandsson skulle föredra om kommunerna ägde fler bostäder. Då skulle kostnaden för flyktingmottagandet bli lägre, enligt honom.
– Det känns inte bra när det blir så här när man vill hjälpa människor som kommer hit från stor nöd. Det känns inte bra att man ska kunna tjäna stora pengar på det. Vi i Vänsterpartiet är emot vinster i välfärden och det här är en sådan sak där privat inblandning blir en form av avart.

Fakta: Tomma rum
Som HN berättade i går står flera av de hyrda fastigheterna till stora delar tomma. Enligt kommundirektör Carl Bartler kommer de snart att fyllas på med fler boende.
Varbergs kommun ska ta emot 276 flyktingar i år. Drygt hundra har redan kommit och de 170 som återstår väntas komma i omgångar från och med nu i sommar. Då behövs de lediga rummen.
Att hyra ut till andra så länge är inte aktuellt, enligt Bertler, eftersom kommunen kommer att behöva bostäderna till flyktingar inom kort.

MEST LÄST